Valvinnare vill ha öppet på vischan

Vinnare i kyrkovalet i Enköping blev En kyrka för alla. Gruppen vill precis som sitt namn öppna kyrkorna för alla. Det gäller även för kyrkorna på landsbygden.

  • Publicerad 10:41, 21 sep 2021

Vi skulle vilja se en aktivare kyrka på landsbygden.

Kyrkovalet är över. Den största nomineringsgruppen, som är kyrkans motsvarighet till partier, blev En kyrka för alla, Eka. Gruppen fick 32 procent av rösterna. Enköpings pastorat har genomgått en indelningsändring sedan föregående kyrkoval 2017. Därför är det svårt att direkt jämföra valresultatet från föregående val.

Kärleksbudskap

Tomas Lagerwall, Litslena, är aktiv i Eka. Han säger att gruppen står för just en kyrka öppen för alla, oavsett ursprung, kön, sexualitet och för både fattiga och rika.

– Det grundar vi på det kristna kärleksbudskapet, säger Tomas Lagerwall.

Tomas Lagerwall säger att de stora grupperna inom Enköpings pastorat också är överens om att kyrkan ska vara till för alla.

– Det finns välidgt lite meningskiljaktigheter. Men vI kanske driver det lite hårdare, säger Tomas Lagerwall.

Satsar på landsbygden

I skrivande stund är valet precis avslutat. Tomas Lagerwall kan därför inte säga exakt hur den öppenhjärtiga kyrkopolitiken kommer att praktiseras den närmaste tiden. Men en fråga som gruppen kommer att driva är att värna om kyrkorna utanför centrala Enköping.

– Vi skulle vilja se en aktivare kyrka på landsbygden, säger Tomas Lagerwall.

De gamla kyrkorna på landsbygden är en del av kulturarvet och måste finnas kvar. Detta kostar mycket pengar för kyrkan. Men dessa kyrkor skulle också kunna användas mer än vad de gör nu. Detta inte minst eftersom mycket av den övriga samhällsservicen har försvunnit från landsbygden.

– Kyrkan står där och skulle kunna vara en samlingspunkt mer än vad den är i dag, och användas mer till exempel för musik, säger Tomas Lagerwall.

Många kyrkor på landet

Tomas Lagerwall tillägger att det även när det gäller synen på landsbygden finns en enighet mellan de stora grupperna i kyrkan om vad som ska göras.

Enköpings pastorat består av totalt tjugo kyrkor i sex församlingar och ett begravningskapell. Endast två av kyrkorna, Vårfrukyrkan och S:t Lars kyrka, finns i centralorten Enköping.

Inne i de äldre kyrkorna finns mycket att se för den som intresserar sig för kyrkokonst och konsthantverk.

Kyrkoval 2021

Borgerligt alternativ (BorgA) 23,4 procent, 8 mandat.

Centerpartiet (c) 21,1 procent, 8 mandat.

En kyrka för alla i Enköpings pastorat (EKA) 32,1 procent, 11 mandat.

Frimodig kyrka (FK) 2,3 procent. 1 mandat.

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) 12,3 procent, 4 mandat.

Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK) 8,5 procent, 3 mandat.

Valdeltagandet var 14,2 procent. Enköpings pastorat har genomgått en indelningsändring sedan föregående kyrkoval 2017. Därför är det svårt att direkt jämföra det senaste valresultatet med det från föregående kyrkoval.

Visa merVisa mindre

Person på stödboende överfallen

Nyheter En boende på ett stödboende på Sadelmakaren hittades på lördagskvällen blodig, lerig och förvirrad. Polisen utreder händelsen som ett rån.torsdag 14/10 13:07