– Fotoautomaten är ELD, har du sett vad fina bilder, utbrister Ugge.

Hon besökte den neutrala valvakan som anordnades på Folkets hus tillsammans med kompisarna Samsam och Nadia Sallah.

Den neutrala valvakan liknade en vanlig valvaka på många sätt. Besökarna pratade politik och förhoppningar samt oro inför det stundande valresultatet. Med en projektor kunde besökarna följa valresultatet på storbild.

Skillnaden? Inga partipolitiska färger, ballonger eller pins så längt ögat räckte.

– Det känns lite spänt, men jag är samtidigt taggad, säger Ugge, som tillsammans med sina vänner röstat för första gången.

– Ja, det känns nästan som att vilket parti som helst skulle kunna bli störst, säger Samsam.

– Jag tror att Moderaterna kommer att bli störst den här gången, säger Nadia Sallah.

När maten – lagad av föreningen Hoppet och Mammorna i Hammarkullen – dukades in höjdes stämningen i Folkets hus ytterligare.

– Det är lite av en folkfest och mycket trevligt faktiskt. Jag var aktiv i politiken fram tills nyligen. Men jag tycker att det är bra att även ha neutrala valvakor som inte präglas av partipolitik, säger Reger Shafik, som bor i Gårdsten.

Hoppas på högre valdeltagande

Frågan om valdeltagande var även något som låg flera av besökarna varmt om hjärtat. Förra valet var valdeltagandet lägre i Hammarkullens valdistrikt jämfört med snittet i Göteborg.

Abdi Yusuf Farah, ordförande i Somaliska föreningen i Göteborg, berättade att föreningen varit ute och försökt motivera folk att gå till valurnorna.

– Jag tror att valdeltagandet kommer att vara högre i år, men det skulle kunna bli ännu bättre om fler unga anställdes för att informera om valet. Jag tror även att det skulle göra stor skillnad om fler lokala nyheter fanns tillgängliga på fler språk, säger Abdi Yusuf Farah.

Några som jobbat med att öka valdeltagandet var Danyar Jalal, Nairi Moosakhanian och Emma Josefsson genom ABF:s projekt Rösta.

– I dag jobbade vi vid vallokalen här i Hammarkullen och lyckades övertyga personer in i det sista att gå och rösta, säger Nairi Moosakhanian.