När snart alla röster har räknats står det klart att det parlamentariska läget i Håbo är fortsatt otydligt. Det som har varit ett skakigt minoritetsstyre tycks fortsätta så. I nuläget är Socialdemokraterna största parti med 25,4 procent av rösterna, ett litet tapp jämfört med de 25,97 man fick i valet 2018.

Näst störst är Moderaterna som dock tappar rejält. Från 25,9 2018 till 21,1 nu. Trea är Sverigedemokraterna som plockar hem 19,8. Ett litet steg framåt i jämförelse med 2018, då man stannade på 19,43.

Den stora nyheten är dock nyheten. Det vill säga, Håbodemokraterna. Nykomlingen, som bildades förra året, tar klivet in i kommunfullmäktige och med tre mandat då man får 6,4 procent av rösterna. Vad det innebär för styret av kommunen återstår att se.

– Första frågan brukar alltid vara ”Vilket block tillhör ni?”, men vi vill inte höra hemma i något block och vi har medlemmar från de flesta partier, sa ordförande Marcus Ström till Mitt i Bålsta i somras. .

De kallar sig ”ideologiskt obundna”. Medlemmarna är mellan 18 och 78 år och de är fler kvinnor än män.

Ytterligare ett lokalt parti finns ju som bekant i Håbo och även Bålstapartiet har anledning att dra på lite smilbanden då de går framåt. 7,9 procent mot de 7,14 man tog i senaste valet.

"Vi är glada, trots ”konkurrensen” från ett nytt lokalt politiskt parti så ökade vi i procent och därmed behöll vi våra mandat i Kommunfullmäktige, och våra två lokala partier får nu en möjlighet att göra skillnad för Håbos bästa, och detta utan ideologiskt tunnelseende", skriver partiledare Owe Fröjd på Facebook.

Mer information följer