Jubel. Håbodemokraterna gör succé och tar plats i kommunfullmäktige Foto: Håbodemokraterna

Valsuccé för nykomlingen

Nya partiet Håbodemokraterna gör succé och ser ut att knipa 6,4 procent av rösterna i kommunvalet. Det visar de preliminära siffrorna när 11 av 12 valdistrikts röster var räknade.

  • Publicerad 08:54, 12 sep 2022

När snart alla röster har räknats står det klart att det parlamentariska läget i Håbo är fortsatt otydligt. Det som har varit ett skakigt minoritetsstyre tycks fortsätta så. I nuläget är Socialdemokraterna största parti med 25,4 procent av rösterna, ett litet tapp jämfört med de 25,97 man fick i valet 2018.

Näst störst är Moderaterna som dock tappar rejält. Från 25,9 2018 till 21,1 nu. Trea är Sverigedemokraterna som plockar hem 19,8. Ett litet steg framåt i jämförelse med 2018, då man stannade på 19,43.

Den stora nyheten är dock nyheten. Det vill säga, Håbodemokraterna. Nykomlingen, som bildades förra året, tar klivet in i kommunfullmäktige och med tre mandat då man får 6,4 procent av rösterna. Vad det innebär för styret av kommunen återstår att se.

– Första frågan brukar alltid vara ”Vilket block tillhör ni?”, men vi vill inte höra hemma i något block och vi har medlemmar från de flesta partier, sa ordförande Marcus Ström till Mitt i Bålsta i somras. .

De kallar sig ”ideologiskt obundna”. Medlemmarna är mellan 18 och 78 år och de är fler kvinnor än män.

Ytterligare ett lokalt parti finns ju som bekant i Håbo och även Bålstapartiet har anledning att dra på lite smilbanden då de går framåt. 7,9 procent mot de 7,14 man tog i senaste valet.

"Vi är glada, trots ”konkurrensen” från ett nytt lokalt politiskt parti så ökade vi i procent och därmed behöll vi våra mandat i Kommunfullmäktige, och våra två lokala partier får nu en möjlighet att göra skillnad för Håbos bästa, och detta utan ideologiskt tunnelseende", skriver partiledare Owe Fröjd på Facebook.

Mer information följer

Valresultat

Så här ser valresultatet ut i Håbo när 11 av 12 distrikt räknats.

Socialdemokraterna 25,4

Moderaterna: 21,1

Sverigedemokraterna: 19,8

Bålstapartiet: 7,9

Håbodemokraterna: 6,4

Centerpartiet: 5,4

Kristdemokraterna: 4,4

Liberalerna: 3,5

Vänsterpartiet: 3,4

Miljöpartiet: 2,2

Källa: SVT

Visa merVisa mindre

Mobil trygghetsturné runt om i Upplands-Bro

Kommunen och polisen lämnar centrum Hela kommunen är lika viktig i det pågående trygghetsarbetet. Det här menar Upplands-Bro kommun och polisen – och ger sig ut på en endagsturné.tisdag 4/10 17:21

Medborgarförslag om vattenleken i Kungsängens centrum

Borde även finnas i Bro: "Skulle vara fantastiskt" På torget i Kungsängens centrum finns det sommartid en fontän som lockar till lek bland kommunens yngre invånare. Nu föreslår en medborgare att en liknande lösning borde etableras i Stjärnparken i...måndag 3/10 17:28