Redan som fyraåring valde Malin bort leken i parken med mamman och sin lillebror.

– Jag fick gå in i köket och göra chokladbollar alldeles själv.

Födelsedagstårtorna under uppväxten i Hässelby villastad bestod av misslyckade succétårtor.

– Det var torra mandelbottnar, överdrivet mycket smörkräm och grönt pyntgelé.

Hemska, som Malin själv beskriver dem.

Föräldrarna var varken intresserade av tårtor eller bakelser.

I princip varje kväll gör tvåbarnsmamman Malin Hägglund något bak i köket hemma på Vällingbyvägen. Under mammaledigheten blev det så mycket att hon behövde göra sig av med en hel del, till både grannar och folk på gatan. "Så småningom kom beställningar på tårtor och muffins igång", säger hon.

I princip varje kväll gör tvåbarnsmamman Malin Hägglund något bak i köket hemma på Vällingbyvägen. Under mammaledigheten blev det så mycket att hon behövde göra sig av med en hel del, till både grannar och folk på gatan. "Så småningom kom beställningar på tårtor och muffins igång", säger hon.

Stefan Källstigen

Intresset har alltid funnits

När vi träffar Malin hemma i sitt kök i Vällingby en onsdag håller hon som bäst på att färdigställa en turkosfärgad tårta som hon började med kvällen innan.

– Det gick att göra goda, fina tårtor. Jag såg och smakade ju på andra håll att det fanns. Jag drömde tidigt om att göra dem.

Intresset för bakandet har alltid funnits där.

Specialverktyg, pärlor och strössel

Med koncentration sätter Malin fast rosetten på tårtan, som fått sin fasta form under natten i kylskåpet.

Hon drar ut sin speciella kökslåda som är fullständigt fylld av tårtverktyg, tårtpärlor, strössel, vaniljpasta och bakpulver.

Ingen sminklåda. "Jag lägger nästan skamlöst mycket pengar på tårtverktyg", säger Malin Hägglund.

Ingen sminklåda. "Jag lägger nästan skamlöst mycket pengar på tårtverktyg", säger Malin Hägglund.

Stefan Källstigen

– Jag behöver verkyg i olika storlekar. Man gör små hål för människofigurers ögon med dessa, säger hon och visar upp ett specialredskap.

Kallar sig "Tårtlådan"

Malin slukar allt om bakning på sociala medier och tv.

– Är man HR-konsult så är det väldigt skönt att göra något helt annat på kvällarna. Att få vara kreativ med händerna.

Det är via Instagramkontot Tårtlådan Malin marknadsför sig på.

Självförtroendet fick sig en rejäl skjuts under 2023.

Att jobba med HR-frågor om dagarna är så långt ifrån mat och bak man kan komma, menar Malin. "Det är nog därför jag började med detta om kvällarna. Att få jobba kreativt, med händerna, när du är ledig blir avkopplande."

Att jobba med HR-frågor om dagarna är så långt ifrån mat och bak man kan komma, menar Malin. "Det är nog därför jag började med detta om kvällarna. Att få jobba kreativt, med händerna, när du är ledig blir avkopplande."

Stefan Källstigen

Det gjorde att hon valde att satsa.

– Jag fick till min första dekorerade våningstårta till äldsta sonens treårskalas.

Rastlösheten under föräldraledigheten avgjorde

Det blev en succétårta (i ordets rätta bemärkelse).

– Sedan har det blivit till kompisars födelsedagskalas, till folk här på gatan, till förskolor. Jag har haft för mycket tårta hemma, säger Malin och skrattar.

Att det till slut blev ett hembageri beror också på viss tristess.

– Att vara mammaledig kan bli tråkigt. Jag ville hitta på något extra, som jag kunde göra även när jag går tillbaka till jobbet.

Malin slukar det mesta som görs kring tårtor och bak. "Jag har sett precis allt som gjorts. Jag var förkrossad när TV4 lade ned "Det stora tårtslaget."

Malin slukar det mesta som görs kring tårtor och bak. "Jag har sett precis allt som gjorts. Jag var förkrossad när TV4 lade ned "Det stora tårtslaget."

Stefan Källstigen

Vad beställer folk?

– Tårtor som sticker ut, som blir en "central piece" på större kalas. Det är min grej.

Det finns ett behov av hembagerier, menar hon.

– De traditionella, större bagerierna satsar inte på speciella tårtor. Sedan om det förändras, det får vi se.

Malin Hägglund

Mycket innehåll på sociala medier

I dag svämmas Instagram och Pinterest formligen över av bilder och tutorials från hemmabak.

– Mycket är amerikanskt, men det finns massa svenskt också. Inte minst av Stockholmare och västerortsbor.

Malin Hägglund

Har intresset växt?

– Det görs i alla fall mycket mer innehåll än för tio år sedan. Branschen håller samtidigt hög fart. Trender kommer och går snabbt.

Vad gillar du själv mest?

– Att experimentera. Jag har ingen färdig stil, jag testar fortfarande.

Vad är det svåraste du gjort?

– Muminhuset till sonens förskola. En tårta med otroligt mycket detaljer, som var väldigt hög och smal. Otacksam att göra. Men den blev faktiskt bra.

Malin Hägglund