Hon är tillbaka i barndomstrakterna. I Vallentuna finns naturen och skogen, här bor föräldrarna kvar och från lägenheten i Bällstaberg kommer hon enkelt in till stan med tåget. Ida Breimo växte upp i Uthamra och återvände hit när hon bildat familj.

Pippi på repeat

Redan som liten var hon klar över att hon ville hålla på med musik, som sin pappa. Det blev Vallentuna kulturskola och sedan musikallinjen på Tibble gymnasium.

– Det är en otroligt bra och välrenommerad utbildning. Lärarna betydde jättemycket och gav mig självförtroendet att söka vidare.

"Jag tror de flesta skriver under på att frilanslivet är ensamt, tufft och läskigt", säger Ida Breimo. "Man får prata med kollegor och hjälpas åt".

"Jag tror de flesta skriver under på att frilanslivet är ensamt, tufft och läskigt", säger Ida Breimo. "Man får prata med kollegor och hjälpas åt".

Louise Kristoffersson

I sommar återupptas Pippi på Cirkus, bygger på en berättelse av Astrid Lindgren där bland andra Björn Ulvaeus skrivit till nya sånger.

Som liten såg hon Olle Hellboms filmer om Pippi på repeat och ritade teckningar av sig själv på ett skepp till Söderhavet. Men det var med sitt vuxna och professionella jag hon närmade sig rollen.

Drivs av lek

Hon och regissören Tilde Björfors ville gjuta liv i en känd figur som samtidigt är superhjälte och föräldralöst barn

– Hon fick inte bli en maskot utan skulle bli en riktig person, även om hon har övernaturlig styrka.

För att hitta rätt letade hon efter sidor i sig själv som hon kunde använda i tolkningen.

Ida Breimo

Ida Breimo

Louise Kristoffersson

– Som när jag jobbar med alla karaktärer. Vad är det som driver mig och vad är det jag vill? Och hon drivs ju mycket av lek.

I föreställningen finns en cirkusdirektör som inte behandlar sina artister väl. Vill man, kan man se paralleller till den ibland skoningslösa underhållningsbransch där Ida Breimo etablerat sig.

"Ensamt tufft och läskigt"

Som frilansare måste man stå på tå och hela tiden söka nya engagemang.

– Man säljer sig själv och är liksom sin egen produkt. Jag har haft tur och hamnat i sammanhang där folk är snälla. Men jag tror ingen förnekar att det är ensamt, tufft och läskigt ibland. Man får klappa sig själv på axeln och fortsätta köra.

Snart ska hon alltså tillbaka till Cirkus och göra det hon älskar mest.

Den magi som uppstår i en teatersalong där artister och publik delar samma ögonblick kan inte uppstå någon annanstans.

– Vi människor behöver det där och jag tror inte att det kommer att försvinna. Jag upplever en törst att komma och titta. Svårigheterna nu är inflation och att det kan vara svårt att satsa. Och med den här regeringen är kulturbudgeten liten. Jag får ont i magen när jag tänker på det.