Kerstin Jacobson blev förvånad över Socialdemokraternas framgång i Mälarhöjden, där hon bott in 50 år. Foto: Märta Lefvert

Väljare: Oron för SD skapade röd vind i villakvarteren

Motviljan mot Sverigedemokraterna fick väljare att rösta rött, även i traditionellt borgerliga kvarter i Hägersten-Älvsjö. Det menar väljare och politiker som Mitt i pratat med.

  • Publicerad 08:42, 15 sep 2022

Många är också extremt oroliga för SD.

Pensionerade förskolläraren Kerstin Jacobson har bott i Mälarhöjden i över 50 år. Under den tiden har hon sett villaområdet förändras.

– När jag och min man flyttade hit kunde vi pruta på vårt hus. Då hade folk med vanliga yrken råd att flytta hit. Nu är det bara folk med mycket pengar som har råd att köpa hus här. Därför blir jag förvånad när jag hör att Socialdemokraterna blivit det största partiet i området, säger hon.

Kerstin Jacobson funderar inte länge på förklaringen.

– Jag hoppas och tror att det är SD:s inflytande på de blå partierna som fått människor att reagera, säger hon.

Socialdemokraterna blev valets stora segrare i Stockholms stad med nära 30 procent av rösterna i kommunvalet. I Hägersten-Älvsjö gick det ännu bättre, som Mitt i tidigare har berättat. Här fick S över 30 procent i en stor majoritet av de 73 valdistrikten. Det gäller även tidigare M-fästen som Liljeholmskajen, Marievik och Mälarhöjden.

"Många borgerliga har nog tappat tillit till sina partier på på grund av SD", tror Melina Ånstrand. Foto: Märta Lefvert

Blev otroligt förvånad

Kerstin Jacobson är inte ensam om sin analys av orsaken. När Mitt i gör en rundtur i Mälarhöjden svarar alla att de tror att väljarna reagerat på det inflytande SD har över de borgerliga partierna på riksplanet. Det har sedan påverkat deras röstande även i kommunvalet.

– Jag blev otroligt förvånad när jag såg att S blivit störst i Mälarhöjden. Jag tror att högerpartiernas samarbete med SD har påverkat, och så tror jag att många har tillit till Magdalena Andersson, säger Melina Ånstrand, 43, som växte upp i Mälarhöjden och nu bor i Västertorp.

Johan Nilsson (M), ordförande i exploateringsnämnden och 2:e vice ordförande i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd, får troligen gå i opposition. Foto: Björn Dalin

"Extremt oroliga"

Älvsjöbon och M-politikern Johan Nilsson är inne på samma spår. Efter fyra år som exploateringsnämndens ordförande får han nu troligen gå i opposition.

– Jag har knackat dörr under valkampanjen och pratat med väldigt många väljare. Min bild är att många gillar vår politik men att Magdalena Andersson går hem som person hos den breda medelklassen. Många är också extremt oroliga för SD och ville inte rösta på oss på grund av det, säger Johan Nilsson.

Att Moderaterna och de andra borgerliga partierna i Stockholms stad tydligt deklarerat att de inte tänker samarbeta med SD har inte nått fram, menar han.

De flesta partier backade

Socialdemokraterna ökade med 10 procentenheter eller mer i många valdistrikt i Hägersten-Älvsjö. Alla andra partier backade, utom Vänsterpartiet. Partiet nådde stora framgångar och fick en bra bit över 20 procent av rösterna i bland annat Vinterviken, Aspudden, Nybohov, Västertorp, Hägerstensåsen och Midsommarkransen.

Däremot har många väljare i dessa områden vänt Miljöpartiet ryggen i kommunvalet – möjligen en reaktion på att MP valde att gå i allians med de borgerliga efter valet 2018.

Kransenbon Niklas Svensson konstaterar att S och V dominerar hans kvarter totalt. "I min valkrets i Midsommarkransen fick de ungefär två tredjedelar av rösterna". Foto: Märta Lefvert

Ett storstadsfenomen

Även Feministiskt Initiativ har krympt rejält, konstaterar Midsommarkransenbon Niklas Svensson, 55.

– Nu är man mer klassiskt vänster. S och V dominerar stort här i Kransen. En förklaring är att det bor många i kulturbranschen här. Folk röstar överlag mer åt vänster i storstäder och Kransen är essensen av det fenomenet, säger han.

Valvindarna i Stockholm – i sex punkter

Partiernas starkaste fästen i stadsdelen

Här är valdistrikten där partierna fick flest röster i Hägersten-Älvsjö, i kommunvalet. Röstandelen i hela Västra söderort inom parentes*.

S: Aspudden C: 39,4 %. (33,6 %)

V: Svandammen: 29,6 % (19,5 %)

M: Herrängen V: 31,2 % (14 %)

SD: Solberga V: 13,8 % (8 %)

L: Långsjö S: 13 % (5,8 %)

C: Mälarhöjden mellersta: 10,9 % (5,8 %)

MP: Aspudden N: 12,4 % (6,2 %)

KD: Mälarhöjden N: 6,4 % ( 2,9 %)

FI: Hökmossen: 3,8 % (1,7 %)

Övriga partier fick totalt 2,5 procent av rösterna i Hägersten-Älvsjö.

*I Västra söderort ingår stadelarna Hägersten-Älvsjö och Skärholmen.

Källa: Valmyndigheten

Visa merVisa mindre