Morgonen efter valet når Mitt i Söderort en trött men glad Kjell Backman, Socialdemokraternas toppnamn i Farsta stadsdelsnämnd.

– Det känns väldigt roligt att vi går så pass mycket framåt. Mycket tror jag beror på Magda-effekten, även lokalt. Jag tror också att vi har lyckats med vår kommunikation i vår valkrets, att vi till skillnad mot den andra sidan vill jobba mer förebyggande med tidiga insatser för unga, säger han.

Om ni nu tar över i stadshuset, vad kommer det att innebära för Farstas del?

– Det kommer absolut att märkas på våra parklekar och fritidsgårdar där vi har gått ut med att vi vill öka öppettiderna. Vi kommer också satsa på förebyggande åtgärder för att tidigt fånga upp unga som är i riskzonen för att hamna i kriminalitet.

På måndagsförmiddagen när 457 av 598 valdistrikt räknade får Socialdemokraterna 29,2 röster i kommunalvalet. Det är en ökning med nästan sju procentenheter jämfört med 2018.

I valkretsen Östra Söderort, där Farsta stadsdelsområde ingår tillsammans med Skarpnäck, är partiet ännu starkare med en tredjedel av alla röster. Även Vänsterpartiet har gjort ett bra val här.

Mycket färre röstade

En siffra som dock knappast glädjer vare sig Kjell Backman eller någon annan politiker är valdeltagandet, som blev klart lägre än både 2018 och 2014.

I Stockholms kommun har det fallit från 83,5 procent 2018 till 78,5 procent i år. Och i Östra Söderort från 80,9 procent till 75,8 procent i år. Siffrorna är än så länge preliminära.

https://www.mitti.se/nyheter/s-okar-rejalt-i-stockholm-kan-bilda-majoritet-med-v-och-mp/repvig!qJMujjNQSAViMizlN1xafQ/