Brist. När Emil blir större kan han tänka sig att lämna Vaxholm. För andra med begränsade inkomster är bristen på hyresbostäder ett problem. Foto: Stefan Källstigen

VALFRÅGAN 2022: Så vill partierna lösa bristen på billiga bostäder i Vaxholm

Vaxholm är ingen plats för den som saknar kapital och inte vill eller kan ta bostadslån. Tvärtom blir hyresbostäderna bara förre i kommunen.

  • Publicerad 16:09, 5 sep 2022

Jag tror att det blir Attefallare.

– Det finns ju inte så mycket hyresrätter. Det finns väl bara Kulan? säger Vaxholmsbon Lena Edström som vi stöter på tillsammans med sonen Emil, som slutade nian i våras.

Är bostäder för unga i Vaxholm ett problem?

– Jamen det tycker jag. Det behövs fler.

I Vaxholm har andelen hyresbostäder minskat kraftigt ända sedan försäljningen av det kommunala bostadsbolaget Vaxholmsbostäder. Det var 1999, men minskningen har fortsatt visar siffror från SCB. Numera är 14,5 procent av alla bostäder i kommunen hyresrätter, långt lägre än rikssnittet 38,3 procent enligt siffror från 2021.

Och nyligen presenterade tidningen Hem & Hyra siffror som visar att inga nya hyresrätter alls tillkommit i Vaxholm de senaste sju åren.

– Som förälder måste man ju köpa något åt dem, säger Lena Edström.

– Men sedan är det ju förstås en fråga om de vill bo kvar eller flytta från Vaxholm.

Som Emils storasyster som är 19.

– Hon har väl tänkt hitta något andrahandskontrakt nånstans. Jag tror hon vill in centralt i Stockholm, säger Lena.

En annan förälder som vill vara anonym säger att många diskuterar att bygga eget för att klara bostadssituationen för sina barn:

– Jag tror att det blir Attefallare (komplementhus som kan byggas utan bygglov, reds anm) – i alla fall för de med tomt. Det är i alla fall vad vi funderar på, säger han.

Själv verkar Emil inte ha en tanke på att stanna kvar i Vaxholm, även om det ligger några år fram tiden:

– När jag flyttar hemifrån vill jag nog inte bo här. Om jag pluggar nånstans vill jag nog flytta dit i stället, säger han.

VALFRÅGAN 2022:

Vill ni att fler unga ska ha möjlighet att skaffa bostad i kommunen och hur vill ni jobba för det ska bli möjligt?

Färre hyresbostäder i Vaxholm

2021 var 14,7% av alla bostäder i Vaxholm hyresrätter. Övriga var bostads- eller äganderätter.

Det kan jämföras med snittet i hela landet samma år: 38,3%.

I Vaxholm har hyresbostäderna dessutom minskat både i absoluta tal och i relation till övriga upplåtelseformer, från 15,7% 2017.

Beräkningen omfattar alla bostadshus – småhus, flerbostadshus och specialbostäder, exempelvis äldreboenden och studentbostäder.

Källa: SCB

Visa merVisa mindre