Hiphop-beats strömmar ur högtalarna på Fisksätra fritidsgård.

– Vem är dj? frågar den 18-åriga kvinnan.

– Jag! Eller det är Spotifys lista men jag tryckte på play, säger föreståndaren Katarina Granander.

18-åringen slår sig ner vid schackbordet och börjar ett parti med kommunvakten Bashar Wahid.

– Jag kan, men jag är inte bra, säger hon.

– Inte jag heller.

– Men du kör ju! Du tar ju allt!

Hon har bott i Fisksätra i hela sitt liv och gått på fritidsgården i stort sett varje vecka sedan hon var 13 år.

– Jag ser kommunvakterna varje gång jag är här. Jag känner att de bidrar till att skapa trygghet. Speciellt när man ser dem ofta, säger hon.

Avstyrde bråk

Bashar Wahid och Homam Zaoujan har jobbat som kommunvakter sedan Nacka kommun drog igång projektet i september. Varje arbetspass försöker de besöka fritidsgårdarna och olika centrum för att bygga relationer med Nackaborna.

– När jag kommer till en stökig situation och möter samma killar som jag har träffat på fritidsgården och fotbollsplanen blir jag bemött på ett helt annat sätt. Därför tror vi på relationsskapandet, säger Homam Zaoujan.

Bashar Wahid och Homam Zaoujan går gångbron över Saltsjöbanan mot Fisksätra centrum. ”Vårt jobb är att skapa trygghet genom att synas”, säger Homam Zaoujan.

Bashar Wahid och Homam Zaoujan går gångbron över Saltsjöbanan mot Fisksätra centrum. ”Vårt jobb är att skapa trygghet genom att synas”, säger Homam Zaoujan.

Angie Gray

Bashar Wahid berättar hur han kunde avvärja en kaotisk situation i Ormingehallen i slutet av förra året.

– Hallen var öppen för helgaktiviteter och lika spel och det blev ett ganska stort tjafs mellan 14 till 16 personer. Den veckan hade vi varit ganska mycket på deras fritidsgård och killarna känd igen mig direkt. Därför kunde jag och min kollega lätt lugna ner situationen.

”Känner ingen oro”

Bashar Wahid och Homam Zaoujan promenerar på gångbron över Saltsjöbanan till Fisksätra centrum. 

– Tjena grabbar! hojtar en man på elsparkcykel.

Vid kundvagsskjulet på parkeringen nedanför mördades en 19-åring i februari förra året.

– Jag har ju jobbat som ordningsvakt och väktare tidigare och varit i situationer där det kan smälla så jag känner ingen oro. Det enda nu är att jag inte har samma befogenheter, så jag måste tänka efter lite mer. Vi får göra envarsingripande som vem som helst, säger Homam Zaoujan.

En pojke i centrum vänder sig mot väggen och döljer sitt ansikte bakom jackans luva när han ser fotografens kamera. När han passerat linsen skakar han hand med Bashar Wahid och Homam Zaoujan och fortsätter mot utgången.

Den 14 april larmades om en skottlossning utanför fritidsgården i Älta. Fritidsgården stängde och ungdomarna som befann sig där evakuerades. Kommunvakterna lämnade ett event och åkte till platsen.

– Vi fick samtal om skottlossning och de två som jobbade prioriterade om och åkte till Älta. Är polisen redan på plats så informerar vi dem att vi finns där om de behöver vår hjälp. Här fick polisen göra sitt jobb. Vi var där och var synliga för att skapa trygghet, säger Bashar Wahid.

– Vårt jobb är att skapa trygghet genom att synas. Några månader innan den här skottlossningen var det en annan skottlossning i Älta och då hörde polisen av sig till oss och bad oss att synas i området, säger Homam Zaoujan.

Efteråt har de återvänt regelbundet.

– Vi har punktmarkerat Älta efter händelsen men nu har det tonats ner lite. Efter en skottlossning är det oftast väldigt lugnt i ett område. Sedan går det tillbaka till ett normalläge och sedan kan det hända något nytt igen, säger Homam Zaoujan.

Bashar Wahid och Homam Zaoujan besöker Fisksätra centrum för att visa sig och få kontakt med Nackaborna.

Bashar Wahid och Homam Zaoujan besöker Fisksätra centrum för att visa sig och få kontakt med Nackaborna.

Angie Gray

”Vågade inte ta sig hem”

I Saltsjöbaden skjutsade de hem ungdomar i vintras.

– En påverkad man var ute och härjade och skrämde några flickor, det blev mörkt fort och de vågade inte ta sig hem från fritidsgården. Då kan vi rycka in så att de slipper gå hem genom en skog eller liknande. Men vi kör inte som en taxi, bara om någon känner sig otrygg, säger Homam Zaoujan.

Har kommunvakterna inga oroshärdar att stilla försöker de vara ”allmänt behjälpliga”. 

– Vi har burit ett antal matkassar åt äldre personer, speciellt vid Nacka forum och i Sickla. Och om någon behöver laga sina däck för att de har fått punktering hjälper vi till med det också, säger Bashar Wahid.

Nackas säkerhetschef: ”Vi måste säkra tryggheten”

De flesta Nackabor har känt sig allt tryggare de senaste fyra åren. Men undantag finns och kommunvakterna tycks ha kommit för att stanna.

– Ska vi bibehålla tryggheten måste vi också säkra den, säger Jan Landström, tillförordnad säkerhetschef i kommunen.

Hur trygga Nackaborna känner sig skiljer mellan kommundelarna. Enligt kommunens senaste trygghetsmätning som gjordes i höstas ligger såväl Fisksätra som Orminge på nivåer som vanligtvis innebär ”en hel del problem”, enligt kommunen. Övriga kommundelar ligger på nivåer där ”situationen är bra”.

Utsatt område

Polisen betraktar Fisksätra sedan 2021 som ett utsatt område med en öppen droghandel kring centrum. Enligt trygghetsmätningen upplever Fisksätraborna ett ”alarmerande problem” med ”folk som bråkar och slåss” och ”mycket påtagligt problem” med ”ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen”.

– Fisksätra upplevs som otryggare sedan det blev ett utsatt område. Ibland har sådana utnämningar effekter, säger Jan Landström.

Färre brott anmäls

Förra året anmäldes 1616 brott i Nacka som riktade sig mot personer. Allt ifrån mord till våldtäkt, ärekränkning till koppleri. Den lägsta siffran de senaste fem åren även om nivån har varit relativt konstant. Fjolåret innebar en minskning med 63 brott jämfört med 2021.

Av de 25 största kommunerna i landet var Nacka kommun den som hade lägst antal anmälda brott per 100 000 invånare: 8 389. Stockholm hade flest: 19 601.

Trots låga brottsnivåer tycker Jan Landström att kommunvakterna behövs i Nacka.

– Tar du bort polisen så lär sig buset det och då blir det också otryggare. Ska vi bibehålla tryggheten måste vi också säkra den. Det är jättebra att Nacka kommun satsar på brottsförebyggande arbete.

Så trygga är Nackaborna

Trygghetsindex för respektive kommundel 2022. Nivån från föregående mätning 2018 inom parentes. I trygghetsundersökningen vägs 32 indikationer på problem och ordningsstörningar samman till ett problemindex. Nivåerna sträcker sig från 0 till 6 – från obefintliga till alarmerande problem.

Boo: 1,44 (1,87).

Fisksätra: 2,65 (2,06).

Orminge: 2,03 (2,25)

Saltsjöbaden: 1,18 (1,75).

Sicklaön: 0,97 (1,53)

Älta: 1,32 (1,78)

Nacka kommun totalt: 1,35 (1,71).

Källa: Nacka kommun

Nackaborna anmäler färre brott

Antalet anmälda brott mot person i Nacka de senaste fem åren: 

2022: 1 616.

2021: 1 679. 

2020: 1 777.

2019: 1 664.

2018: 1 661.

Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå.