Drygt 20 människor tar sitt liv varje månad i Västra Götalandsregionen. I Sverige sker totalt fyra självmord varje dag.

Globalt handlar det om nära 800 000 människor årligen som dör i suicid.

Sedan år 2003 uppmärksammas den suicidpreventiva dagen varje år den 10 september. Syftet är att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan – över hela världen.

I Göteborg är bland annat Domkyrkan öppen för samtal och ljuständning.

Den ideella organisation Suicide Zero anordnar också flera ljusmanifestationer och en konstutställning.

– Dagen handlar både om att uppmärksamma dem vi har förlorat och rikta fokus på det arbete som pågår för att förbygga självmord, säger Marcus Eriksson, regionansvarig Västra Götaland, Suicide Zero.

För egentligen är varje dag lika viktig.

– Hela samhället och politiken behöver ta ett krafttag kring självmord. Men vi vill samtidigt lyfta att man som medmänniska, granne, kompis, kollega eller familjemedlem kan göra väldigt mycket för någon som mår dåligt.

Marcus Eriksson, regionansvarig Västra Götaland, Suicide Zero.

Marcus Eriksson, regionansvarig Västra Götaland, Suicide Zero.

Pressbild

Organisationens arbete handlar till stor del om att öka kunskapen och slå hål på tabun kring självmord.

– Det finns myter som att om vi pratar om självmord kan det leda till att någon tar sitt liv. Det stämmer inte, säger Marcus Eriksson och fortsätter:

– En människa som har självmordstankar kommer inte att få mer självmordstankar eller ta sitt liv bara för att du frågar om det. Tvärtom, du kan göra skillnad bara genom att våga fråga någon man vet eller misstänker har det tufft.

Hur ställer man en sådan fråga?

– Det är inte alltid så lätt om man inte är van. Men genom att våga fråga om personen har eller har haft självmordstankar öppnar man för samtal. Det betyder mycket att få dela tankarna med någon.

Efterlevande är riskgrupp

För varje självmord drabbas också omkring tio närstående. Marcus Eriksson miste sin pappa i suicid år 2010. Han vet hur viktigt det är att som efterlevande fångas upp och erbjudas hjälp.

– Det stöd som jag fick var obefintligt och det är jag inte ensam om. Efterlevande är en riskgrupp för psykisk ohälsa och kan i värsta falla hamna i tankar om att ta sitt eget liv. Det är väldigt vanligt med skuldkänslor. Jag hade turen att hitta till Spes i Göteborg och träffa andra i samma situation. 

Han tycker att det svenska samhället brister det gäller att erbjuda stöd för närstående. Därför känns det extra bra när den Suicidpreventiva dagen uppmärksammas världen över.

– Då är det fokus på de efterlevande och att minnas dem man har förlorat. Det är en viktig dag för många. 

 Till dig som har självmordstankar. Här kan du få hjälp:

Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Källa: 1177