Varma vår- och sommardagar kan förbrukningen av dricksvatten öka med över 35 procent. Vattnet som levereras till Sollentunabornas kranar kommer från Görvälnverket som hämtar sitt vatten från Mälaren. Där är det det gott om vatten, men det finns en gräns för hur mycket vattenverket kan rena och producera.

Just nu är läget alltså ansträngt i vattenverket, samtidigt som väderprognosen visar på fortsatt varmt och torrt väder. Därför går Norrvatten, som producerar dricksvattnet, och Seom, Sollentuna Energi & Miljö, nu ut med en vädjan till privatpersoner och verksamheter om att minska all onödig vattenförbrukning.

– Dricksvattnet är i första hand ett livsmedel, och det viktigaste är att alla får ha ett friskt och hälsosamt vatten i kranen. Nu behöver vi alla hjälpas åt, säger Åsa Snith, affärsområdeschef för VA på Seom.

Vattna med kanna

Det finns flera saker man kan göra för att minska sin vattenförbrukning i vardagen – som att stänga av kranen när man borstar tänderna eller tvålar in sig i duschen. Och genom att samla regnvatten har du något att vattna trädgården med under torra perioder. 

– Vattna på sena kvällar eller tidiga mornar och med kanna. Vattenspridare och vattenslangar förbrukar mycket mer vatten och ska undvikas nu. Och har man inte fyllt poolen ännu så får man vänta tills läget är mer stabilt, säger Åsa Snith.

Om inte förbrukningen minskar kan det bli aktuellt med ett bevattningsförbud.

– Första steget är att vi nu går ut med en vädjan för att uppmärksamma invånarna om läget så att de kan ändra sina beteenden. Men blir läget mer kritiskt kan vi bli tvungna att införa bevattningsförbud, säger Åsa Snith.

Dyrt och slösigt att bygga ut

Varför man inte bygger ut reningsverket så att vattenbrist inte uppstår är en vanlig fråga. En av förklaringarna är att det skulle kräva omfattande investeringar för att kunna tillhandahålla väldigt stora mängder dricksvatten under ett fåtal dagar.

– Man kan inte dimensionera ett vattenverk för att klara av att leverera stora mängder vatten för att man ska kunna fylla pooler och vattna obegränsat under ett par veckor per år. Det skulle bli för kostsamt. Och ur hållbarhetsperspektiv är det också viktigt att vi alltid använder vattnet sparsamt, säger Åsa Snith.