Gamla Taco bars lokal, och ännu tidigare mackfiket Sandy’s, har fått en ny hyresgäst. För drygt två år sedan tog Christopher Hesselbäck och Per Webering över lokalen.

– Vi tänkte att vi skulle renovera och öppna på ett halvår, men huset är från 1927 och ingenting hade renoverats ordentligt sedan dess. Det behövdes helt enkelt lite tid, säger Christopher.

Renoveringen drog ut på tiden. Många nyfikna har gått förbi och undrat vad det skulle bli av lokalen på Sankt Eriksplan.

Renoveringen drog ut på tiden. Många nyfikna har gått förbi och undrat vad det skulle bli av lokalen på Sankt Eriksplan.

Pekka Pääkkö

Grushål blev vattenhål

Efter två års renoveringar öppnade Vadå i mitten av februari. Lokalen har plats för omkring 40 gäster och menyn bygger på mellanrätter från lite varstans i världen. Tanken är att gästerna ska dela på maten medan de tittar på kockarna som lagar den i det öppna köket.

– Vi vill ha en lite stökig meny. Är det gott och vi kan laga det ska vi försöka.Här finns bland annat benmärg, sås på grillad purjolök, socca (kikärtspannkaka) och havsabborre med tabbouleh. Rätterna går på omkring 150-200 kronor.

Trots inflation och höjda matpriser har starten gått över förväntan, enligt Christopher Hesselbäck.

– Det gick förbi mycket folk som såg hur vi rivit ut nästan allting från grushålet som var där inne. Det fick igång intresset och så fort vi drog bort plastskynkena har människor kommit och ryckt i dörren. Det är jättekul!

Benmärg, socca eller havsabborre kanske? Menyn ska vara lite stökig, tycker krögarvännerna Per Webering och Christopher Hesselbäck.

Benmärg, socca eller havsabborre kanske? Menyn ska vara lite stökig, tycker krögarvännerna Per Webering och Christopher Hesselbäck.

Pekka Pääkkö

Apropå Vadå

Krögarvännerna har jobbat i branschen i över 20 år. De senaste sju har de drivit omtalade Apropos som ligger precis bredvid. Den har bland annat listats i White guide och bland annat nominerats till DN:s Gulddrake.

– Dock aldrig vunnit något pris, konstigt nog. Nej, priserna var aldrig det vi gav oss in i branschen för. Vi vill ha en jordnära och intim krog, personalen ska ha tid att prata med gästerna om maten.

Varför döpte ni den till Vadå?

– Det har faktiskt inget med Apropos att göra. Det var mer att vi ville spegla stilen på maten. Mat ska vara kul och gott, lite avslappnat. Vi är inte ute efter någon Michelinkrog, utan gör det vi tycker är gott.