Södra Hagalund är projektnamn för den stadsdel som ska växa fram intill nya gröna linjen.
Staden godkände nyligen en första etapp med 350 nya bostäder, kontor och förskola.
– Genom att bygga bostäder intill den nya tunnelbanestationen så nyttjar vi läget. Området kommer ge plats för både boende, arbetsplatser och annan service, säger Martin Eliasson (S), byggnadsnämndens ordförande.
"Kaninfågeln" kom upp på Gelbgjutarevägen i samband med ett konstprojekt 2018.
Mikael Andersson
Pippi på fasad.
Anna Wachenfeldt
Under arbetet med första detaljplanen har man kommit fram till att en byggnad på Industrivägen, som man först tänkt riva, kan bevaras och omvandlas till bostäder.
Fastighetsägaren Humlegården säger sig också vilja återbruka material när kåkar rivs för framtida kvarter.
Vill bevara
Frågan är om det även går att spara konst?
Det hoppas Liberalernas Peter Edholm som uppmanar staden och Humlegården att undersöka om det går att bevara muralmålningen "Kaninfågeln" när byggnaden där är målad på, rivs.
"Om det inte är genomförbart att bevara själva målningen, så önskar vi att man åtminstone säkerställer att muralmålningen på ett professionellt sätt dokumenteras innan den försvinner för alltid", skriver Edholm i ett yttrande.
Industrivägen idag...
Anna Wachenfeldt
... och Industrivägen i framtiden.
Brunnberg & Forshed och Archus
Kan dyka upp fler
Färgklickar syns på flera håll när Mitt i knallar runt bland industrierna. En enorm muralmålning som skildrar områdets framtid blev just klar på Industrivägen.
Det är Humlegården som står bakom, berättar Peter Lind som är bolagets utvecklingschef i Hagalund.
Och på något sätt ska konsten bevaras, intygar han.
– Att skapa ytor för konst i stadsmiljön tycker vi är ett spännande sätt att hålla området intressant och levande, särskilt under tiden som utvecklingen av området pågår. Vi vet inte idag hur länge målningarna kommer att vara kvar, men vi kommer att dokumentera dem för att bevara för framtiden. Det kan komma att dyka upp fler målningar i framtiden också.