Massvaccineringen av regionens invånare i åldrarna 19-59 år kommer inte att kunna starta förrän i mitten av maj. Det handlar då om 1,4 miljoner personer som ska erbjudas vaccin.

Och i stället för att anlita alla de cirka 400 vårdgivare i regionen som har avtal att vaccinera kommer nu ett färre antal vaccinatörer att utses.

Det väntas hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm besluta i ett extrainsatt möte på onsdagen.

Ineffektivt

Anledningen är att vaccinleveranserna är osäkra, och att antalet doser hittills varit ungefär en miljon färre än vad som tidigare utlovats.

Det blir opraktiskt och ineffektivt att leverera ut få doser till många vårdgivare.

Prognosen är nu att de stora leveranserna kommer först framemot sommaren.

– Därför behöver vi planera för en fortsatt krokig väg framåt, och den här lösningen ger vaccinatörerna en chans att öka eller minska vaccineringen med kort varsel. Vi kan också etablera vaccinationsplatser så att vi får en bra spridning över hela länet, säger Magnus Thyberg i ett pressmeddelande.

Vaccinering hela sommaren

Vaccineringen väntas sedan att pågå under sommaren. Målet att alla invånare ska ha vaccinerats vid midsommar ter sig allt mer osannolikt att nå.

Eller som det uttrycks i tjänsteutlåtandet: "Ju mer vaccinleveranserna förskjuts mot juni desto större blir utmaningen att hinna erbjuda vaccination till alla invånare över 18 år till halvårsskiftet".

De som ska vaccinera är de vårdcentraler och vaccinationsmottagningar som redan nu har uppdraget att vaccinera medicinska riskgrupper samt 80+, 70+ (med start i vecka 14) och senare de över 60.

Renodlade vaccinatörer

Men fler ska alltså utses. Tanken är att vårdcentralerna ska avlastas så att de kan klara sitt ordinarie uppdrag, och hälso- och sjukvårdsdirektören får nu i uppdrag att teckna avtal med dem som ska ta vid.

Det ska vara vårdgivare med "renodlad vaccinationsverksamhet" som kan ha generösa öppettider och lokaler som är lättillgängliga.

https://www.mitti.se/nyheter/mangder-av-falsk-information-om-coronaviruset-lakemedelsverket-ger-svar-pa-tal/repucq!xQMquUKQBAsCfUFllkzaA/