Inte helt oväntat ligger den just nu dyraste lägenheten till salu på Strandvägen.

Mitt emot Djurgårdsbron kan du bo om du klämmer fram 75 miljoner kronor. Då får du tio rum fördelade på 343 kvadratmeter i huset som byggdes 1896.

– Priset är helt rimligt sett till internationella mått. Vi förmedlar många större lägenheter på Östermalm varje år, sedan 1994 har det varit 41 objekt enbart på Strandvägen, säger Lars Fredegård vid Fredegårds Fastighetsbyrå.

Vilka är då köparna? Lars nämner dem som flyttar hem efter att ha bott utomlands. Många är svenska entreprenörer.

– Utbudet av den här typen av våningar är begränsat, räntan låg och fler lever med pengar på ett annat sätt nu. Det är också mer kapital ner i åldrarna och inte lika mycket ärvda pengar som det kunde vara tidigare.

Ännu dyrare sett till kvadratmeterpris – 275 000 kronor per kvadratmeter – är en penthouselägenhet på våning 33 i ett av de nya Norra tornen vid Torsplan, då ingår en privat takterrass på 160 kvadratmeter.

Mäklarfirman Eklund Stockholm New York, ESNY, har haft annonsen ute sedan 23 oktober.

– Vi har allt fler personer i Sverige med plånbok att betala mycket mer än detta. Boendet ska helst ha det där unika som inte kan hittas på något någon annanstans, säger mäklaren Niklas Berntzon som inte ser någon övre gräns för priserna på lyxvåningar.

– Det som är roligt är att vi har visningar på löpande band. Jag hoppas på att få stoltsera med en försäljning innan årsskiftet. Över 30 miljoner börjar bli normala priser, om man kan säga så. Bara här i Norra tornen har redan fem lägenheter sålts över de nivåerna. Till och med mer än det dubbla. På Östermalm är det svårt att hitta en större våning under 30, och vi närmar oss numera de nivåerna i Vasastan med stormsteg.

Niklas Berntzon säger att ESNY säljer många av de exklusiva objekten innan de hinner ut på den öppna marknaden och att priserna har rusat det senaste året.

– Allt går via vårt kundregister till dem som inte vill gå på öppna visningar. Det är i vårt kontaktnät de riktigt stora plånböckerna finns.

Den här veckan var det 15 bostadsrätter i innerstan med prislapp över 30 miljoner ute till försäljning på Hemnet.

För 39 millar kan du bo centralt ovanpå Hotel Continental vid Vasagatan. Huset som byggdes 2016 nominerades av nätverket Arkitekturupproret till ett av de fulaste nybyggena samma år, för att året efter vara en av kandidaterna till Årets Stockholmsbyggnad.

Från 18:e våningen kan du se solen gå ner vid Stadshuset. Förnya gymkortet behöver du inte bekymra dig om eftersom fri tillgång till husets exklusiva gym ingår.

Från bostaden kan du kanske vinka till den som köper paradvåningen på andra sidan Riddarfjärden med adress Bellmansgatan 6A. Prislappen för 256 kvadratmeter med tillhörande tornrum är 55 miljoner.