I mars meddelade rättspsyk i Huddinge att man akut slutade med sina promenader för dem som satt där. Anledningen var en rymning i december som ledde till att en 20-åring på fri fot misstänks ha mördat en man i Rissne.

Samma misstänks också samt flera rån och rånförsök. 20-åringen satt också på rättspsyk för ett annat mord; på en klasskamrat på en gymnasieskola i Enskede.

Inga rutiner har brustit

I dagarna har region Stockholm i en utredning som TT-tagit del av, kommit fram till att inga rutiner brustit i och med den uppmärksammade rymningen.

Till TT säger Ola Bromström som är chefsöverläkare vid Region Stockholms rättspykiatriska verksamhet att:

– Det korta svaret är att det inte går att undvika sådana här situationer. Det enda alternativet är att låsa in människor helt och hållet, men så jobbar vi inte. Det är inte vårt uppdrag.

Akuta rutiner blir permanenta

Trots det har verksamheten försökt se över de rutiner man har. Bland annat går man inte ut med patienter i grupp i säkerhetsklass 1 och 2. När 20-åringen rymde var det två från personalen och tre patienter på promenaden.

Men man utesluter inte att det kan hända ingen.

– Avvikningar sker som vi vet emellanåt, men de allra flesta kommer tillbaka. Vi har ju inte varit med om så här katastrofala effekter tidigare, säger Ola Bromström till TT.