Trängsel och köer i matsalen som att det inte pågick en pandemi, eleverna sitter nära varandra och äter och ingen handsprit utställd på skolan. Så beskriver en läsare situationen på en Värmdöskola där hans son går. Det finns heller inga direkta riktlinjer till eleverna vad det är som gäller, menar han.

- Jag är själv i riskzon men han måste ju gå till skolan för att det är skolplikt, så jag kan inget göra, säger mannen som ett barn i årskurs åtta.

Värmdö kommuns skolchef, Mats Lundström, säger att skolorna varierar i storlek och årskurser samt hur lokaler är utformade, "därför varierar möjligheterna till anpassningar.”

- Varje skola gör allt de kan för att minimera risken för smittspridning. På varje skola sker dessutom återkommande samtal om vikten av att följa rekommendationer och riktlinjer, säger han.

Det finns en lång lista på regler som gäller för alla grundskolor i kommunen (se faktaruta).

Trots detta är det trängsel och köer – hur ser du på det?

- Våra skolor är olika, var och en med sina unika och lokala förutsättningar. Det är orsaken till att inte alla gör precis likadant men alla tar pandemin på största allvar och gör sitt bästa varje dag, säger Mats Lundström.

https://www.mitti.se/nyheter/lemshaga-stanger-skolan-pga-sjukdom/reptkj!eaGmerXdybcxG@wgP5WTmQ/