Nu är allmänhetens röster räknade. Av de tre finalisterna; en privatbostad på Kalvholmen, flera trävåningshus i Vega park och hotellet Smådalarö gård – så var det den sistnämnda som gick hem med segern i årets upplaga av Haninges arkitekturpris.

Det var när de nuvarande ägarna Sabis tog över Smådalarö gård 2011 som planerna på att utveckla en stor spa-anläggning började.

Arkitekterna på Koncept Stockholm fick i uppdrag att rita en tillbyggnad som var större än den ursprungliga herrgården, som sjökapten Carl Peter Blom lät bygga i början av 1800-talet.

– Trots att den nya tillbyggnaden är större än den befintliga byggnaden lyckades man i stället lyfta fram den gamla historiska herrgården på ett mycket smakfullt sätt. En imponerande och vinnande balansakt tycker jag, säger Andreas Paulson, stadsarkitekt i Haninge kommun i ett uttalande.

Tävlingen inleddes innan sommaren med att allmänheten fick nominera en byggnad eller plats utifrån givna kriterier. Utifrån nomineringarna valde en jury sedan ut tre finalister som allmänheten fick rösta på.