Regionens förslag på förändringar inom SL-trafiken för nästa år är ute på remiss. Slutgiltigt beslut om förändringarna brukar tas under hösten för att sedan träda i kraft i december då SL går över till vintertidtabell.

På Essingeöarna har förslaget väckt starka reaktioner då buss 56 mellan Hornsberg och Stora Essingen föreslås få ny sträckning och i stället gå mellan Fridhemsplan och Tomteboda.

Linje 1 räcker enligt regionen för sträckan Fridhemsplan–Stora Essingen, som försvinner för 56:an.

– I Luxområdet bor vid det här laget en stor andel som är över 70 år och ska man gå ändå till Mariebergsbron är det många backar. Är det halt är det ogörligt, säger Claes-Göran Borg.

Han är ordförande i Essingeöarnas hembygdsförening som har startat en namnlista med målet att stoppa nedläggningen av 56:an i dess nuvarande form.

Inte minst i sociala medier har många rasat mot förslaget.

– Vi kände att vi behövde kanalisera det på något sätt, säger Claes-Göran.

480 underskrifter

Det som har fått de flesta att vånda sig mot förslaget är att många äldre och barnfamiljer har 56:an som sin närmaste buss. Många Essingebor är också kunder på vårdcentralen i Luxområdet.

En annan nackdel man lyfter fram är att de från Essingen som regelbundet besöker S:t Görans sjukhus tvingas gå långa gångvägar och byta buss om förslaget går igenom.

På onsdagen hade 480 personer skrivit under listan på nätet.

Tydlig markering

Namnlistan och synpunkterna ska föras fram till politiker i SL:s ledning.

— Vi hoppas att många skriver på så att det blir en tydlig markering från befolkningen ute på öarna, säger Claes-Göran Borg.

I remissunderlaget från regionen (SL) står att linje 56 går parallellt med stomlinje 1 sträckan Fridhemsplan – Stora Essingen, förutom två håll- platser på Lilla Essingen och fyra hållplatser (i en riktning) på Stora Essingen.

"De hållplatser som är unika för linje 56 har lågt resande och stomlinjens hållplatser är inom acceptabelt gångavstånd.", skriver regionens tjänstemännen.