Högst andel kvinnor i fullmäktige i Stockholms län finns i Upplands Väsby, 54 procent. Det är tre procentenheter mer än i början av mandatperioden.

Men så ser det inte ut överallt – i runt hälften av länets kommuner har andelen kvinnor minskat under samma tidsperiod.

Detta enligt siffror från Valmyndigheten som nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Det finns två primära anledningar till avhopp. Det ena är att man flyttar och byter kommun. Det andra är att man inte får ihop vardagspusslet, säger Johan Wänström, forskare på Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet till Siren.

Men Väsby går alltså mot trenden.

– Det är glädjande att vårt kommunfullmäktige visar detta och även om det inte har varit ett aktivt arbete från kommunfullmäktiges sida som sådant, så bidrar vi kvinnor till den ökningen, säger Erika Fransson, (S), andra vice ordförande i kommunfullmäktige.

Enligt henne är det en feministisk ansats under många år som nu visar resultat.

– Jag tror att de flesta medborgare tycker att ett jämlikt samhälle är ett bra samhälle. Kvinnor i Upplands Väsby både kan och vill engagera sig politiskt samt driva lokala frågor, som har betydelse. Dessutom är det väldigt roligt och givande att sitta i kommunfullmäktige, säger hon.

Högst i Älvkarleby

Lägst är andelen kvinnor i Örkelljungas kommunfullmäktige. Av de totalt 37 ledamöterna är 8 kvinnor, vilket motsvarar 22 procent. I Älvkarleby är andelen kvinnor 61 procent, vilket är högst i landet.

Väsbys grannkommun Sollentuna hamnar dock långt ner på listan. Av alla länets 26 kommuner är det bara tre som har en lägre andel kvinnor i fullmäktige än Sollentunas 36 procent. Det är Södertälje och Upplands Bro (båda 32 procent) och Ekerö (34 procent).