Utbildningsnämndens ordförande Paul Gustafsson (M) ger styrande alliansens syn på resultatet. Foto: Privat / Åsa Sommarström

Upplands-Bro rasar i skolranking

Upplands-Bro faller 90 placeringar i årets upplaga av Lärarförbundets undersökning av Sveriges skolkommuner.

  • Publicerad 17:02, 8 dec 2021

För Upplands-Bro är det viktigaste att våra utbildningar gör skillnad för de vi är till för.

Efter 20 år av rankingarbete meddelar Lärarförbundet att denna upplaga av ”Årets bästa skolkommun” blir den allra sista. Då undersökningen publicerades nyligen stod det klart att Upplands-Bro faller 90 placeringar, från plats 175 till plats 265.

Plats 265 av 290

Att Upplands-Bro placerar sig på plats 265 av Sveriges 290 kommuner tillskrivs enligt Lärarförbundet, ”Liten resurstilldelning och låg andel som fullföljer gymnasiet”.

Undersökningen bygger på tio kriterier. Kommunens styrkor, relativt sett, är lärarlönerna och elevernas meritvärden i årskurs nio.

S: Inför nedskärningsstopp

I länet placerar sig Upplands-Bro på plats 19 av 26.

– Upplands-Bro rasar i mätningen inom i princip alla områden. Då talar Alliansen i Upplands-Bro om ”Historiska satsningar på skolan” från deras sida. Vi vill istället säkerställa ett nedskärningsstopp för hela skolväsendet i Upplands-Bro, säger oppositionsrådet Camilla Janson (S).

Utbildningsnämndens ordförande Paul Gustafsson (M) skriver i ett mejl till Mitt i att det ”aldrig är roligt” när en undersökning visar på en sämre placering.

”Det är dock viktigt att veta vem som står bakom undersökningen och vilka syften undersökningen har. För Upplands-Bro är det viktigaste att våra utbildningar gör skillnad för de vi är till för. Det vill säga våra barn och elever”, skriver Paul Gustafsson.

Hänvisar till undersökning

Han hänvisar till Sveriges kommuner och regioners undersökning, ”Öppna jämförelser”, och menar att denna är en bättre indikator för hur kommunen klarar sitt uppdrag.

”Undersökningen jämför hur kommuner lyckas med utbildningsuppdraget. I dessa undersökningar placerar vi oss bland de 25 procent bästa kommunerna i Sverige på nästan varje område”.

”Fått mycket kritik”

Gustafsson menar vidare att undersökningen som Lärarförbundet genomfört under åren har fått ”mycket kritik”, och konstaterar: ”Det är också sista året som undersökningen genomförs”.

Vad är ”Bästa skolkommun”?

Lärarförbundet utgår huvudsakligen från statistik som finns i offentliga källor. De menar själva att: ”Rankningen syftar till att möjliggöra en kvalitetsdiskussion och kvalitetsutveckling utifrån jämförbara fakta”.

De kriterier som ligger till grund för undersökningen är: Resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, löner, kommunen som huvudman, andel barn i förskola, betygsresultat i årskurs 9, andel elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9 och andelen elever som slutför sin gymnasieutbildning inom tre år.

Källa: Lärarförbundet

Visa merVisa mindre

400 sommarjobb erbjuds till unga

Ansökan öppnar 1 februari Även om det känns långt bort så är sommaren 2022 på ingång. Detta innebär vila och ledighet, sol, bad och grillkvällar – men också sommarjobb.torsdag 27/1 9:50

170 bostäder planeras vid Säbyholm

Detaljplanen för området vid naturbruksgymnasiet är ute på granskning. I området kring det gamla naturbruksgymnasiet så klarnar planerna för hur utvecklingen ska se ut framåt. Nu kan du åter säga din mening om 170 nya bostäder, återskapande av badplats och mer där till.onsdag 26/1 11:45