KULTURDUO. Cristian ’’Salla’’ Salazar Campos och Marcello ’’Masse’’ Salazar Campos. Foto: Johannes Liljeson

Uppdraget: Bevara Redline Records studio

Kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka vill bevara Redline Records gamla studio i Norsborg, där artister som The Latin Kings och Carola hängt en hel del under sin tid på väg till storhet.

  • Publicerad 06:30, 29 maj 2021

Jag tänker att framtida generationer ska få möjlighet till kunskap om svensk hiphops historia, och framförallt Redline.

– När jag var ung var jag så stolt över att alla lyssnade på musiken som kom från mina trakter. Så de har verkligen gjort ett stort avtryck i svensk musikhistoria, säger Robert Aslan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka, och syftar på syskontrion The Salazar brothers som grundade Redline recordings för 25 år sedan.

Nu vill kommunen, med kultur- och fritidsnämnden i spetsen, bevara studion som ligger under en skola i Norsborg.

Pop-up verksamhet

Efter att ha tagit del av en utredning som slog fast att det finns goda förutsättningar för att värna om den gamla studion beslöt nämnden att låta undersöka saken vidare.

Utredningen ger också konkreta förslag på hur man skulle kunna bedriva en pop-up verksamhet i studion.

"Studion aktiveras under en kort men intensiv period och fylls med verksamhet. Tillsammans med Redline hinner man utarbeta ett gediget program samt involvera artister, kommun och musikbransch", går det att läsa i underlaget.

– Jag tänker att framtida generationer ska få möjlighet till kunskap om svensk hiphops historia, och framförallt Redline. Det kan stärka dem som tillhör platsen i deras identitet, resonerar Robert Aslan.

SD kritiska

Och än så länge ser det ut att gå bra. Även om det är först om ett år som nästa förstudie ska presenteras för Botkyrkas kultur- och fritidsnämnd, så är indikationerna som Robert Aslan fått ta del av att flera inblandade parter är intresserade av att genomföra det här.

Eller nästan alla i alla fall.

Sverigedemokraterna i Botkyrka motsatte sig hela idén med hänvisning till att "glorifieringen och romantiseringen utav gangsterrap och gängkriminalitet borde upphöra".

– De kunde inte svara på hur studion kunde kopplas till gangsterkultur. Varför skriver man en sådan anteckning om man inte kan motivera det, menar Robert Aslan.

Mitt i har sökt Emil Branden (SD), ledamot i kultur- och fritidsnämnden, samt Cristian "Salla" Salazar.

GLÄDS. "När jag var ung var jag så stolt över att alla lyssnade på musiken som kom från mina trakter", menar Robert Aslan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka, som välkomnar en fortsatt utredning om möjligheten att bevara Redline Records studio. Foto: Sofi Sykfont

Tidslinje

1996 - Redline Records grundas

2009 - Producerar Salazarbröderna Mando Diaos album Give me fire

2012 - Masse Salazar får Grammis som årets producent

2014 - Redlineartisterna Linda Pira och Stor får Grammis som årets nykomling respektive årets hip-hop/soul

2015 - Första säsongen av programmet Lyckliga gatan sänds. Masse och Salla producerar hiphoplåtarna i programmet.

2016 - Redline firar 20 år

2018 - Redline Recordings får KP Arnoldsonpris mot främlingsfientlighet och rasism.

2019 - Redline säljer hela sin skivsamling.

2020 - Redline bjuder på gratis musikutbildning.

Visa merVisa mindre