PIANO. Björn Johansson, pianolärare på Kulturskolan i Upplands Väsby, har många elever på kö till pianolektionerna. Foto: Privat

Upp till två års väntan på att få spela piano

Den som vill börja spela piano på Kulturskolan i Upplands Väsby får utrusta sig med en rejäl portion tålamod. Det kan ta upp till två år att få en av de eftertraktade platserna.

  • Publicerad 16:00, 16 sep 2022

I år har vi fått något ökat anslag och hoppas därmed på sikt kunna minska kön.

Piano är det instrument som är mest populärt på landets kulturskolor och i många kommuner är köerna långa. I nära 30 procent av kommunerna får barn vänta i över ett år, och på vissa håll är kön flera år lång. Det visar en enkät som Sveriges Radios "Kulturnytt" gjort.

Även i Väsby är köerna långa till piano. Till de 155 platserna står i dagsläget 90 elever i kö.

– Just nu får man tyvärr vänta 1–2 år på en plats, säger Kulturskolans chef Helena SkoogWaldner.

Hon tror dock inte att det är ett ökat intresse för piano som i första hand gjort pianokön lång. För ett par år sedan var Kulturskolan tvungen att dra ned på antalet platser, då ackumulerades en längre kö.

– Att instrument som blåsinstrument och stråkinstrument sällan ses och hörs i media kan också ha betydelse, piano är ett instrument som många föräldrar känner till och känner sig trygga med hur det fungerar.

Keyboards och elpianon

Enligt Helena SkoogWaldner gör även ny teknik att man använder sig av keyboards och elpianon som inte tar så stor plats i hemmet och där man kan använda hörlurar när man övar.

En annan orsak till kön är att de elever som spelar piano gör det länge.

– För att kunna ta in nya elever måste andra sluta och våra pianoelever verkar trivas väldigt bra och går kvar länge. Det bidrar också till att kön växer, säger Helena SkoogWaldner och fortsätter:

– Samtidigt växer invånarantalet i kommunen och fler barn söker sig till kulturskolan.

Framtiden ser dock lite bättre ut för pianosugna elever.

– I år har vi fått något ökat anslag och hoppas därmed på sikt kunna minska kön.

REKTOR. Helena SkoogWaldner, rektor på Kulturskolan i Upplands Väsby. Foto: Privat

Kulturskolan i Väsby

Totalt 880 elevplatser i musikämnen, konst, teater och cirkus.

18 lärare med pedagogisk högskoleutbildning.

Det här läsåret tar Kulturskolan in 123 nya elever i instrument och sång.

Kulturskolan är en frivillig verksamhet för kommunens barn och unga. Undervisningen sker efter skoltid, till största del i kulturskolans lokaler i Messingen och ibland ute på skolor i kommunen.

Visa merVisa mindre