Oro för att bli misstänkliggjord och förföljd i butiker. Strategier för var man sätter sig på spårvagnen för att minska risken för fysiska påhopp.

Farhågan för att utsättas för rasism kan ultimat leda till att unga drar sig från att ta sig utanför stadsdelen de bor i.

– På de olika mötesplatserna som finns i Nordost arbetar vi för att unga ska ha hela Göteborg som sin arena. Samtidigt märker vi att de unga blir utsatta för rasism nästa dagligen. Det blir ett hinder för unga att ta sig utanför sin stadsdel och ta del av aktiviteter i andra delar av staden, säger Somo, projektledare för Motståndskraft mot rasism.

Tidigare har det inte funnits någon statistik på många unga i Nordost som utsatts för rasism. I maj i år utförde Motståndskraft mot rasism en enkätundersökning med 479 svarande.

Studien visar att 65 procent av de tillfrågade svarade ja på frågan om de någon gång utsatts för rasism.

– Samtidigt visade sig i samtal efteråt att många av de svarande trodde att det bara var rena hatbrott som räknades, inte vardagsrasismen. Därför tror vi att det finns ett stort mörkertal, säger Mirjam, projektledare.

"Du är ändå snygg för att vara svart ". Åk hem". "Såna som ni". Det är exempel på kommentarer som de svarande har fått enligt studien.

Anmäler inte

Trots att många upplevt rasism svarade 72 procent av de utsatta att de inte anmält händelsen till polisen.

– Anledningen till att man inte anmäler är för att man inte har någon tilltro till att ens anmälan ska leda någonstans. Men man kan inte identifiera ett problem om det inte finns statistik som styrker det. Därför är det så viktigt att anmäla, säger Somo.

Nästa steg är att erbjuda unga utbildning i hur man identifierar olika typer av rasism och i civilkurage.