– Vi ser att sättet och sammanhanget som e-cigaretterna säljs och brukas i många gånger liknar ljusskygga överlåtelser av narkotika mellan äldre, säger Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna.

Sollentunapolisen går nu ut och varnar föräldrar i Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna då man har märkt att fler barn i yngre tonåren allt oftare påträffas med e-cigaretter, eller vejp som de också kallas, i skolan och på fritids.

– E-cigaretter är ett ganska nytt fenomen och många föräldrar vet nog inte hur en e-cigg ser ut, säger Kristian Bergström.

Ser ut som en penna

E-cigaretten ser ut som en färgglad penna. Den innehåller ofta nikotin och smaksätts med frukt- godis- eller ibland cannabisolja.

Åldersgränsen är 18 år, men e-cigaretter säljs ofta via grupper på Snapchat och Instagram där ungdomar kan bli mellanhänder till större kriminella sammanhang som förbigår tobakslagen.

Polisen har gjort större beslag av misstänkta smuggel- e-cigaretter hos unga personer under 15 år.

Utvecklingen oroar Kristian Bergström då allt fler rapporter om e-cigaretter kommit in från skolorna det senaste året.

– Att unga tjuvröker är inte nytt och det är inte rökandet i sig vi reagerar på, även om det så klart inte är bra, utan att hanteringen liknar den vid narkotika. Det smusslas och jag ser det som ett riskbeteende.

E-cigaretter säljs ofta via grupper på Snapchat och Instagram där ungdomarna kan bli mellanhänder till större kriminella sammanhang, vilket gör att de riskerar att komma väldigt nära kriminella kretsar, menar Kristian Bergström.

Rektorn: Lätt att få tag på

Katarina Österberg, rektor på Sofielundskolan, berättar att hon och hennes kolleger på andra skolor har noterat att allt fler och allt yngre använder e-cigaretter.

– Vi har gått ut och pinpointat det här för att stoppa trenden. Problemet är att de inte luktar. Har någon rökt en vanlig cigarett så kan vi sniffa oss till det, men e-cigaretterna luktar antingen godis eller ingenting alls, säger hon.

Ett annat problem är att de är så pass lättillgängliga då de går att beställa på nätet, anser Katarina Österberg.

– Vi hör dessutom från vårdnadshavare och elever att det finns handlare både här i området och i andra kommuner där det är lätt att köpa fast man inte har åldern inne.

Hur unga elever är det som använder e-cigg?

– Det har gått ner till 13 år, kanske ännu yngre ibland. Bland våra ungdomar har man trott att det inte är lika farligt som vanliga cigaretter, och e-cigaretter glorifieras på exempelvis sociala medier. Det har gjort att fler än tidigare har provat, främst det senaste halvåret har vi sett en ökning.