Polisen i Sollentuna hade precis kommit tillrätta med mopedrånen som drabbade många unga killar i Sollentuna under sommaren 2019 när man fick en ny rånvåg på halsen under hösten 2019.

Under bara fem veckor i oktober och november skedde 15 personrån i Sollentuna, nästan hälften så många som under hela året innan.

Två gäng med samma modus

Det visade sig senare att det var två olika rånargäng som var i farten, och båda slog oberoende av varandra till upprepade gånger vid pendeltågsstationerna i Rotebro, Norrviken och Häggvik under samma period.

Det ena gänget greps redan i november 2019 och dömdes i fjol. Först nu har tre personer ur den andra grupperingen dömts.

Fyra pojkar i övre tonåren och en man i 20-årsåldern åtalades i januari för att i olika konstellationer ha svarat för sex väpnade personrån i Sollentuna från mitten av oktober 2019 till april 2020.

Hot och misshandel

Vid flera av rånen har gärningsmännen tvingat in offret i dennes bil och kört runt till olika bankomater i Sollentuna där de har tagit ut stora belopp.

För att få tillgång till bankkoder har de bland annat hotat att hugga av fingrarna med machete.

Två av rånoffren har dessutom misshandlats med slag mot huvud och ansikte, och knivhuggits i benet.

De fyra åtalade har förnekat de flesta åtalspunkter och bevisläget var delvis tufft då offren inte kunde peka ut dem.

Dock fanns övervakningsfilmer från några av bankomatuttagen, kontoutdrag, foton på rånoffrens skador, och dessutom foton och filmer – som tagits i nära anslutning till rånen – i en av de åtalades mobiltelefon där några av männen poserar med stora knivar och ”flashar” med 500-kronorssedlar.

Tre av fyra fälldes

Nu har domen fallit i Attunda tingsrätt. Männen friades för några av åtalspunkterna, bland annat grov misshandel, men tre av dem fälldes för olaga frihetsberövande, grovt olaga tvång, rån, bedrägeri, övergrepp i rättssak och brott mot knivlagen.

De två fällda som ännu är i tonåren dömdes till skyddstillsyn i tio månader vardera medan mannen som har hunnit fylla 20 år dömdes till tolv månaders fängelse.