Ett höghus under uppbyggnad är en egendomlig plats. En labyrint, ett skelett utan kropp och fjädrar – utan det som skiljer vardagsrummet från en hall. Verktyg, väggar, damm. Bland de 108 bostäder som nu byggs i Rudboda jobbar Frida Henningsson, 20, och Madeleine Sågefors, 24, med stålhätta och spikskydd på skorna.

– Vissa kvinnor kanske ­inte satsar på bygg för att yrket är mansdominerat, men vi har varit varmt välkomnade, säger Frida Henningsson.

De båda ingår i Byggåret – ett projekt byggföretaget Peab driver för att få in fler kvinnor branschen. På arbetsplatsen i Rudboda jobbar runt 70 män och 5 kvinnor.

Michael Broström, som jobbar på bygget och handleder tjejerna, menar att detta var ett annat jobb för tio år sedan.

– I dag finns fler hjälp­medel som har gjort arbetet lättare. Tidigare slutade många kvinnor efter ett tag för att jobbet var för tungt. På senare år har det också blivit mindre skitigt, säger han.

– Madde och Frida gick upp på taket med spikpistol under sin första vecka tidigt i september. De sätter redan ett kök själva – så snabblärda.

Ni skickar upp dem på taket med spikpistol omedelbart?

– Det var två fullt utbildade snickare med på taket. Säkerhetsställning och skyddsutrustning.

Tjejerna är överens om att det var soligt, varmt och tryggt på taket. Medan vi pratar har de snabbt hunnit montera ett nytt kök.

– Det här jobbet gör mig sugen på att riva ut köket hemma. Jag vill ha ett fräscht kök – och det är ju bara att göra, säger Madeleine Sågefors.

– Jag har alltid gillat att jobba med kroppen. Och det är så kul att se resultatet av vad man gör, säger Frida Henningsson.

Vad är svårast med jobbet?

– Det finns en del räknemoment och då gäller det att man räknar rätt. Vissa dagar blir man också helt slut i kroppen, men det är en bra känsla, säger Madeleine.

Hur är det att jobba med så mycket män?

– Det är kul!, säger Frida.

– Visst är det en lite annorlunda miljö med ett annat snack men jag trivs. Vi har kommit in väldigt bra, säger Madeleine.

Madeleine och Frida var bland de 37 av 2 400 sökande kvinnor som blev utvalda till Peabs Byggåret. Första året är de lärlingar och får 70 procent av en heltidslön. Därefter finns möjligheten att fortsätta och efter fyra år ha full lön och en utbildning.

En hake

Schyssta utsikter med reservation för att bostadsbyggandet i Sverige fallit mycket kraftigt under 2023. Boverket bedömer att cirka 27 000 bostäder påbörjats under året, vilket är en minskning med mer än hälften jämfört med året före. Trenden förväntas också fortsätta under 2024.

Man satsar på att få in kvinnor när branschen svalnar?

– För oss är Byggåret en långsiktig satsning som fortsätter även i tuffare tider. Vi väljer ut projekt och orter där det finns behov. Antalet platser kan variera från år till år, säger Maria Wilund, presskontakt vid Peab.