Sagolikt. Här inne ertappades två unga personer ha sex med varandra. Foto: Johan Thornton

Unga hade sex med varandra i bibliotekets sagorum

Regeringen vill göra det möjligt att porta stökiga besökare från biblioteken. "En signal att biblioteken är skyddsvärda" säger bibliotekarien Einar Ehn-Briem.

  • Publicerad 05:38, 1 mar 2022

Det är en signal om att biblioteken är skyddsvärda.

Strax efter jul meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att man ska kunna porta besökare som stör lugnet på våra bibliotek.

Men hur stökigt är det på Stockholms bibliotek? I snitt har det kommit in strax över 3,5 incidentrapporter varje dag de senaste två åren, en period där besöken inte varit lika många på grund av pandemin.

När Mitt i Stockholm granskade rapporterna två månader under hösten kunde vi konstatera att det var stor variation: från ett tillfälle där personal på Medborgarplatsen upptäckte två ungdomar som hade sex i sagorummet till att någon besökare ätit en medhavd smörgås.

Enligt enhetschefen på det biblioteket Erik Olsson är hans känsla att arbetsmiljön på stans bibliotek är god och något som är prioriterat av ledningen.

Stöket på biblioteken går också i vågor säjer de anställda och chefer som Mitt i varit i kontakt med. Just nu är det för årstiden väldigt lugnt och antalet incidentrapporter de senaste åren beskrivs som att de ligger på en normal nivå. Att porta besökare, som Morgan Johansson föreslår, tycks inte vara nödvändigt.

– I de fall när det är ungdomar som stökar så jobbar vi bland annat tillsammans med stadsdelarna och skola för att identifiera vilka det är och det brukar leda till att det blir lugnare, skriver stadsbiliotekarien Daniel Forsman i ett mejl.

På innerstadsbiblioteken är det vanligare med ordningsproblematik kopplad till psykisk ohälsa eller missbruk, men även på den fronten ser det ut att vara lugnt just nu.

Foto: Privat bild

Huvudskyddsombudet Einar Ehn-Briem, bibliotekarie i Vällingby, är tycker däremot att lagförslaget är viktigt, även om han samtidigt konstaterar att det är ett slag i luften

– Förslaget är symbolpolitik mer än något annat. Men även som sådant är det vettigt. Det är en signal om att biblioteken är skyddsvärda.

Egentligen tycker han att det är bra att få till ett besöksförbud för en individ som regelbundet ställer till med skit. Men att det skulle fungera rent praktiskt med åklagarbeslut och polisutredningar har han svårt att se. 

Från stinkade smörgåsar till samlag

De senaste åren har i snitt 3,5 incidenter rapporteras varje dag. Vad som rapporteras in skiljer sig åt:

Onykter person sov och vägrade lämna biblioteket

Aggressiv man vill in på barntoaletten

Barn kräktes på barnavdelningen

Ventilation ur funktion

Anställd skadad vid byte av häftklamrar i häftapparat

It‐tekniker har kopplat bort nätverk för dator i arbetsrum ‐ it‐teknikstress, arbetshinder

Visa merVisa mindre