Restaurangbranschen har jobbat i uppförsbacke en längre tid nu. Det har handlat om allt från pandemi och restriktioner till personalbrist och höga råvarupriser.

Men för vissa är restaurangerna fortfarande en trygg axel att luta sig mot. Det är vägen in på arbetsmarknaden för många ungdomar.

Håkan Bergstrand äger tillsammans med Susanne Bergander kvarterskrogarna Funkalistic och Funkadeli på Sandhamnsgatan och Sehlstedtsgatan. Han är en av de arbetsgivare som har börjat ta in yngre personal.

– Många som jobbar hos oss nu har vi sett som barn när de har kommit hit med mamma och pappa. Sedan växer de upp och fråga oss om extrajobb.

Enligt honom är inte ung serveringspersonal enbart en effekt av att mer erfarna medarbetare skolade om sig under pandemin utan har varit en trend i många år. Han berättar att den yngsta anställda på Funkalistic är sexton år gammal.

Fysiskt krävande

– I Sverige är restaurang ett slags genomgångsjobb. Mer än i andra länder tror jag. Det är ett lätt sätt att komma in på arbetsmarknaden efter gymnasiet. Däremot är det annorlunda i köket, där satsar man på yrkesvana.

Sara Hildén, 18, gick hotell- och restauranglinjen på gymnasiet. Hon hade sin praktik på Funkalistic och i dag jobbar hon heltid i köket.

– Jag kan inte sitta still så det är perfekt. Jag är inte heller fast i gamla spår och kommer gärna med nya idéer.

Men att stå i köket är inte alltid lätt.

– Det kan vara fysiskt krävande. Man är väldigt trött när man kommer hem.

Hon pekar på sina fötter och skrattar.

– Det gäller att ha bra skor på sig. De är inte så fina men de är praktiska.

Vilma Agenstam, 19, tog även hon studenten i år.

– Att jobba på restaurang är ett jättebra första jobb. Man lär sig det sociala genom att bemöta gäster. Sedan lär man sig också att städa, laga mat och duka upp. Jag får mycket blandad kunskap som kan hjälpa mig att söka andra jobb i framtiden.

En fördel är att de yngre kräver en lägre arbetsgivaravgift.

– I vår bransch är det väldigt små marginaler så vi tittar på allting. Allt från råvaror till personalkostnader, säger Håkan Bergstrand.

Han tycker också att ungdomar hanterar stress bättre. Däremot förstår de inte alltid vilket ansvar de har gentemot sina arbetsgivare och kollegor.

– Vissa kan ha svårt att hålla tider och lära sig reglerna på arbetsmarknaden. Men många av de yngre är fantastiska på att ta ansvar. De är jätteduktiga.