I källaren hemma hos Ulf Fröjdendahl i Skälby springer schäferhunden Lappri och flåsar på ett löpband.

– Alla hundar gillar att jobba, en del mindre en del mer. Det beror på avel.

Ulf Fröjdendahls yrkesliv har handlat om två saker: ballonger och hundar. Utöver att sälja ballonger till företag har han tränat hundar – dels åt Försvarsmakten, dels hundar att tävla med.

Har tre schäfrar

Förutom Lappri på löpbandet har han Ringo och tävlingshunden Akka – alla schäfrar.

– Den vanligaste brukshunden i världen är schäfer. De är inte bäst på något men de är bra på de mesta. En glad schäfer kan jobba under nästan vilka förutsättningar som helst – i 40 graders värme eller 40 graders kyla.

Är schäfer en bra hund att börja med?

– Det beror på. Är du en friluftsmänniska eller tittar du hellre på Lets dance? Har du svårt att välja bort en tv-kväll är nog inte schäfer till för dig.

Ska tävla i VM

Ulf har själv haft hund i nästan hela livet. Men de senaste 15 åren har han tävlat – bland annat i spårning. I slutet på oktober ska han tävla i VM i Ungern.

– Tävlingen går ut på att en person går i bana med olika vinklar som jag och min hund inte får se. Tre timmar senare ska Akka markera exakt hur spåret går. Dessutom har en annan person tjugo minuter innan vi börjar gått rakt igenom och lämnat ett villospår.

Och det fixar din hund?

– Det fixar min hund.

Under pandemin, när många suttit hemma, har många fått för sig att de vill skaffa hund. Men enligt Ulf Fröjdendahl gör många nyblivna hundägare inte hemläxan innan de hämtar upp sin valp.

– Det ringde en kvinna för ett par månader sen och frågade vad hon skulle göra åt sin hund som skällde hela tiden. Jag frågade vilken hund hon hade och hon svarade finsk lapphund. Grattis sa jag då, du har en hund som är avlad till att skälla.

Han förstår att många vill skaffa hund. Förutom att hundägare får komma ut och röra på sig bildas det också endorfiner och andra hormoner hos människor som har hund.

– Jag har tre hundar så jag är tre gånger så lycklig som du, säger han och skrattar.

Sämre koll på hundarna

Han säger att hundägare här i Järfälla fått mycket sämre ordning på sina hundar de senaste åren.

– Hundägare i stan är mycket bättre för där träffar man på tjugo andra hundar på en promenad. Och skäller den i lägenheten så kan du bli vräkt.

Ett råd han vill ge är att inte stanna upp om du möter på en annan hund.

– Fortsätt gå och håll tempot. När du stannar upp så signalerar du till din hund att det finns en fara.

Är alla lämpade att ha hund?

– Ja, alla kan ha hund. Men folk lär sig mer om sin telefon eller sin dammsugare än om sin hund. Tänk på vilken hund du köper, för det är ett stort åtagande.