Fastighetsbyrån har med hjälp av Svensk Mäklarstatistik listat de dyraste adresserna i Sverige. När det gäller snittpriset toppas listan av gator i Bromma, Danderyd och Limhamn i Malmö.

På sjätte plats finns Strandvägen i Tyresö med ett snittpris på nästan 13,9 miljoner det senaste året.

–  I Tyresö Strand finns det många stora villor byggda de senaste tio åren. De är påkostade med modern design och attraherar speciellt kanske familjer från innerstan. Strandvägen ligger nära vattnet och blir dyr också av den anledningen, säger Magnus Wangerheim som är fastighetsmäklare och franchisetagare vid Fastighetsbyrån i Tyresö.

Han sammanfattar.

– Det är området, närheten till vattnet och också den nybyggda känslan som lockar tror jag, säger han.

På 90-talet var Strandvägen ett sommarstugeområde i Tyresö.

På 90-talet var Strandvägen ett sommarstugeområde i Tyresö.

Julia Wide

Havsnära i toppen

Flera av adresserna på topplistan ligger liksom Strandvägen vid havet.

– Det rör sig oftast om attraktiva områden med exklusiva bostäder i havsnära lägen. I lite tuffare marknadslägen, som vi har nu, klarar sig ofta de här dyraste bostäderna bra, säger Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

Magnus Wangerheim håller delvis med honom.

–  Populära bostäder går alltid bra, men jag tycker att vi generellt märker att dyrare områden har det lite tuffare nu. Där kan det vara många som köper med relativt hög belåning och då blir räntekostnaden ganska betydande med dagens ränta trots att de köparna ofta har höga inkomster.

Snittpriset på Strandvägen bygger på fem försäljningar, enligt Fastighetsbyråns pressavdelning.