Vägen upp från Trinntorpsbadet är brant, kantad av rötter och för tillfället hal och ­lerig. Stigen går förbi knotiga tallar omgivna av mossa och lavklädda hällmarker, upp till utsiktstornet på Telegrafberget.

Med 85 meter över havet finns här på berget Tyresös högsta punkt. Namnet skvallrar om att en telegrafstation har legat här.

Från utsiktstornet går det att se ända till Globen en fin dag. Den här dagen tyngs himlen av mörka moln och jag skymtar som längst höghuset i Tyresö centrum. Österut breder havet ut sig och öarna.

Tog över föräldrars stuga

Susanne och Niklas Svensson har tagit en långpromenad med hunden Challe. De bor med Telegrafberget som granne.

– Jag älskar att bo här. Jag skulle inte byta det mot någonting. Det är en fin skog. Titta på de olika storlekarna på tallarna till exempel, säger Susanne.

Här i skogarna har hon lekt sedan barnsben. På 1980-talet flyttade hon permanent till det som tidigare var hennes föräldrars sommarställe. Tretton år senare föddes Niklas som numera bor i ett Attefallshus på tomten.

– Jag tar promenader här i skogen varje dag, säger han.

Båda tycker att är bra om området blir reservat.

– Jätteskönt, så att det bevaras, säger Susanne.

Eniga politiker

En enig kommunstyrelse sa nyligen ja till ett reservat här. Frågan ska vidare till fullmäktige i januari.

– Det har aldrig funnits några politiska meningsskiljaktigheter, säger Mats Lindblom (L).

Området skulle bli det tredje största reservatet i Tyresö efter Tyresta och Alby. Det sträcker sig från berget – som är ett av länets högsta – ner mot den trolska skogssjön Ällmora träsk och vidare till Ällmoraängen som förr var kärrmark.

Ett till reservat

Kommunen köpte området på 90-talet.

– Det är det största sammanhängde oexploaterade området på halvön. Det är sista pusselbiten i ett stråk med skyddad natur som mer eller mindre hänger ihop.

Tanken är att 1,8 miljoner ska förbereda området. Pengarna ska bland annat gå till skyltar, rastplats och parkering. En pott på 450 000 per år är öronmärkta för att hålla reservatet i skick.

Kommunen har siktet instället på ytterligare ett reservat: Barnsjön.

– Det är en unik miljö och ett rekreationsområde.

Blir det fler reservat efter det?

– Det har jag svårt att tänka mig. Det skulle vara någon mindre plätt som någon uppmärksammar oss på. Vi är en av Sveriges mest naturskyddade kommuner redan i dag, säger Mats Lindblom.