När Mitt i hälsar på hemma i köket i Sticklingevillan är det intensiva dagar för Siri Barje.
Är det inte tv-inspelning i rollen som TV4-kock, är det snackstips i Sveriges radio eller så ska den egna Youtubekanalen fyllas med matnyttigt innehåll. Dessutom har hon nyligen lanserat sin fjärde kokbok – ”Snacks” (Natur och Kultur).
– Den har fokus på mitt liv med snacks. Hur jag minns i mat, hur jag tänker när jag har middag eller när jag själv vill ha något gott, säger hon.
Siri Barje vill slå ett slag för att låta snacksen vara mer än bara tilltugg eller aptitretare. Hon menar att det lika väl kan vara det som middagen byggs kring.
– Definitionen av snacks är för mig att man inte äter med kniv och gaffel. Så fort man börjat med bestick är det mer en maträtt. Men man kan absolut äta snacks som buffé eller ensammiddag.
De senaste åren har begreppet girl dinner fått fäste i språket. Det uttrycker använder Siri Barje gärna.
– Då äter man lite av varje. Oliver, en god ost, härlig frukt och en dipp.
Syns i rutan
Även om mycket av det hon själv gillar och tipsar om är nyttigt eller sådant man kan göra hemma händer det även att hon köper hem mer klassiska snacks.
– Man får inte vara snobbig i sitt snacksande. Jag kan absolut uppskatta en god dipp och chips från Lidl. Allt är okej!
Hon tycker att man till stor del får göra som man vill kring upplägget, och ser inga direkta regelbrott.
– Jag tycker det kan vara okej att dubbeldippa. Sedan kanske man som vuxen inte ska slicka rent skålen. Annars är jag inte så känslig.
Sedan 2016 är hon en av kockarna som ger mattips i TV4 och hon driver även egen matkanal på Youtube. Att tipsa och inspirera tittare trivs hon bra med och just Youtubekanalen hoppas hon kunna utveckla. Hon ser vilka typer av mat som går genom rutan.
Eget matställe
– I mitt fall skulle jag säga billigt, enkelt och gott. Det behöver inte vara så låst vid en hel måltid med kolhydrater, protein, sås och grönt. Jag föreslår att man mixar upp det. Taco-tänket kan alla svenskar relatera till.
Har du några drömmar?
– Massor! Jag vill fortsätta göra kokböcker och ha ett eget tv-program. Och vem vet, någon form av matställe hade varit trevligt att ha.
Om Lidingö var ett snack, vad skulle det ha varit?
– Många kallar det för Brommanachos, men jag säger Lidingönachos. Massa chips, rödlök, rom och smetana.