Ännu en gång har polis och åklagare tagit hjälp av information från Encrochat, den krypterade app som den franska polisen lyckats avkoda och som lett till en rad olika åtal mot personer kopplade till kriminella nätverk i Stockholm.

Litet växlingskontor i centrum

På tisdagen åtalas 12 män för att ha tvättat pengar från vad åklagaren benämner som brottslig verksamhet, värda runt 220 miljoner kronor. Dessa pengar har sedan distribuerats till 16 kriminella nätverk i Stockholm.

I centrum har växlingskontoret World Exchange på Södermalm stått. När polisen gjorde en husrannsakan i den lilla butiken på Sankt Paulsgatan hittade de 15 miljoner i kontanter och anteckningar över vem och vilka som gjort olika transaktioner och hur pengarna sedan fördelats.

Tack vare att man knäckt Enchrochat kunde utredarna lättare knyta olika personer till brottsligheten.

Narkotikabrott och smuggling

Förutom penningtvätten gäller åtalet också grova narkotikabrott och narkotikasmuggling som polis kunnat knyta till samma dussin personer tack vare information från Encrochat.

– Valutaväxlare är en central möjliggörare för den organiserade brottsligheten. De utgör en eftertraktad och närmast oumbärlig funktion för narkotikasmugglingen. Miljardbelopp genereras i narkotikahandeln årligen där stora delar förs ut ur Sverige för att återinvesteras i nya narkotikapartier. Växlingskontor framstår som centrala i att göra det möjligt att föra ut kontanter, säger Stefan Edin, chef för sektionen för aktionsgruppsverksamhet, på polisens nationella operativa avdelning, Noa.