Ett litet kontor, lätt att gå förbi står i centrum för en internationell penningstvättsskandal. Foto: Google maps

Tvättade pengar värda 220 miljoner åt kriminella gäng

Ett växlingskontor på Södermalm misstänks stå i centrum för en enorm penningtvättshärva. Åklagare menar att operationen försett 16 kriminella nätverk med ungefär 220 miljoner kronor på bara 1,5 år.

  • Publicerad 14:58, 1 jun 2021

Ännu en gång har polis och åklagare tagit hjälp av information från Encrochat, den krypterade app som den franska polisen lyckats avkoda och som lett till en rad olika åtal mot personer kopplade till kriminella nätverk i Stockholm.

Litet växlingskontor i centrum

På tisdagen åtalas 12 män för att ha tvättat pengar från vad åklagaren benämner som brottslig verksamhet, värda runt 220 miljoner kronor. Dessa pengar har sedan distribuerats till 16 kriminella nätverk i Stockholm.

I centrum har växlingskontoret World Exchange på Södermalm stått. När polisen gjorde en husrannsakan i den lilla butiken på Sankt Paulsgatan hittade de 15 miljoner i kontanter och anteckningar över vem och vilka som gjort olika transaktioner och hur pengarna sedan fördelats.

Tack vare att man knäckt Enchrochat kunde utredarna lättare knyta olika personer till brottsligheten.

Narkotikabrott och smuggling

Förutom penningtvätten gäller åtalet också grova narkotikabrott och narkotikasmuggling som polis kunnat knyta till samma dussin personer tack vare information från Encrochat.

– Valutaväxlare är en central möjliggörare för den organiserade brottsligheten. De utgör en eftertraktad och närmast oumbärlig funktion för narkotikasmugglingen. Miljardbelopp genereras i narkotikahandeln årligen där stora delar förs ut ur Sverige för att återinvesteras i nya narkotikapartier. Växlingskontor framstår som centrala i att göra det möjligt att föra ut kontanter, säger Stefan Edin, chef för sektionen för aktionsgruppsverksamhet, på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Ett system utan digitala spår

Pengarna har förvarats i World Exchanges lokal och har omsatts genom valutaväxling, fysisk överföring av kontanter mellan kunders olika kontantdepåer och överföring utomlands genom det informella överföringssystemet hawala. Åtalet om överföringar via hawala omfattar ca 100 miljoner kronor.

Hawala är ett överföringssystem där du går till en så kallad hawaladaar. och lämnar in pengar som ska skickas till en mottagare någon annanstans. Denne ringer då upp en annan hawaladaar på annan ort och meddelar hur mycket mottagaren kan plocka ut i kontanter. Det är alltså ett system där pengar överförs till en mottagare utan att pengar rent fysiskt behöver flytta sig eller lämna några spår efter sig.

Visa merVisa mindre