Rönninge station. Foto: Maja Nilsson

Två tonårspojkar dömda för rån i Rönninge

Södertörns tingsrätt har dömt två tonårspojkar för rån mot andra ungdomar. De båda greps i Rönninge i augusti, men förnekar och har överklagat till hovrätten.

  • Publicerad 15:32, 9 feb 2021

Det var den 20 augusti som polisen efter hjälp av vittnen kunde gripa två tonårspojkar i Rönninge. De ska då ha rånat en yngre pojke på dennes mobiltelefon.

De dömda rånarna har enligt den bevisning Södertörns tingsrätt lutar sig emot åkt pendeltåg från Tullinge till Rönninge.
Vid bankomaten i Rönninge ska de ha stulit mobiltelefonen ur bakfickan på den yngre pojken.

Följde efter

Pojken har i förhör berättat att han följde efter tonårspojkarna och då hotades med kniv och att de sa att han skulle bli allvarligt misshandlad om han inte slutade följa efter dem.

Vuxna filmade

Två vuxna såg vad som var på gång och tog både fotografier och film av de misstänka. Polis som ryckte ut kunde snart gripa tonåringarnai närområdet.

En av de dömda som förnekat inblandning i rånet i Rönninge har överklagat domen; ungdomstjänst i 70 timmar.

Rån på pendeltåget

Den andre som Södertörns tingsrätt dömt till ungdomsvård har även han överklagat domen. Enligt tingsrätten låg han även bakom ett rån på pendeltåget mellan Södertälje och Tumba i våras.

Då blev en annan pojke av med en paraväst värd nästan 3 000 kronor. Till pojken ska den dömde även betala skadestånd på 11 000 kronor, varav dennes vårdnadshavare får stå för merparten. Tonårspojken förnekar brott i båda fallen.

Svea hovrätt kommer att ta upp fallet den 1 mars.

Domarna

Tonårspojke 1: Hemmahörande i Botkyrka. Dömd till ungdomsvård och till att betala skadestånd på 11 000 kronor.

Tonårspojke 2: Hemmahörande i Södertälje. Dömd till ungdomstjänst i 70 timmar.