Rånad. En äldre man rånades nära Sockenplan i slutet av september. Foto: Pia Bispo

Två personer häktade för guldkedjestölder

Två män i övre tonåren har häktats misstänkta för guldkedjestölder vid Gullmarsplan och Sockenplan i september. Den ena mannen kunde gripas efter att polisen hittade honom på ett tåg i Malmö.

  • Publicerad 12:15, 5 okt 2021

Vid den ena stölden rånades en äldre man i närheten av Sockenplan i Enskede den 27 september. Mannen blev slagen och ramlade när den misstänkte rånaren ska ha tagit hans guldkedja.

Rånaren kunde sedan gripas på ett tåg i Malmö efter att polisen stoppat och sökt igenom tåget på Malmö centralstation.

Vid den andra stölden ryckte en annan tjuv, också han i övre tonåren, en guldkedja från en man på Gullmarsplan den 18 september.

– Vi bedömer utredningsläget som gott i båda ärendena och letar efter samband med andra liknande händelser, säger Anya Byström Åstrand, chef för ungdomsgruppen vid polisen Globen.

Distraherar offren

Den senaste tiden har flera stölder av guldkedjor skett i Stockholm, som polisen utreder. Antingen har offren hotats eller utsatts för våld i samband med rånen, eller så har tjuvarna distraherat offren samtidigt som de stulit smyckena.

Det kan till exempel ske genom att den ena av tjuvarna, som ofta jobbar tillsammans, frågar om vägen, ber om en cigarett eller klappar offret på ryggen samtidigt som den andra tjuven snor guldkedjan. Polisen uppmanar alla som drabbats att polisanmäla stölderna.