Av de 118 miljarderna går 70 till hälso- och sjukvården.

– Det är den största hälso- och sjukvårdsbudgeten någonsin. Vi ska stärka husläkarverksamheterna och arbeta bort vårdskulden, sa finansregionrådet Irene Svenonius (M) när budgetförslaget presenterades på tisdagen.

Hon poängterade att regionen satsar på sina kärnverksamheter, och att resenärerna i kollektivtrafiken nu ska vinnas tillbaka. Omkring två miljarder går till att täcka upp för förlusterna under pandemin.

Månadskortet höjs

Trots det höjer man nu priserna.

https://www.mitti.se/nyheter/priset-pa-sl-kortet-hojs-vid-arsskiftet/repuje!Y@mp6@0VTdGKoiFpPdTWpw/

– Vi har nu en högre del som finansieras av skatter än tidigare, och jag tror att resenärerna är beredda att stödja de stora investeringar vi står inför, säger hon.

Totalt planeras investeringar i kollektivtrafiken med 126,9 miljarder kronor under åren 2022–2031. Det handlar framför allt om utbyggd tunnelbana och nya spårvägar.

30-dagarsbiljetten kommer att kosta 970 kronor mot dagens 950, och den rabatterade månadsbiljetten 650 kronor mot 640 idag. Enkelbiljett med med reskassa höjs med en krona till 39 kronor, rabatterad 26 kronor.

Nya biljettyper

Samtidigt ska biljettsortimentet utökas. I oktober väntas en flexibiljett införas, som gäller för tio resor under en 30-dagarsperiod. Priset är inte fastställt ännu.

– Dessutom är en familjebiljett på gång, så att en familj, eller en grupp människor, kan åka kollektivt tillsammans i stället för att ta bilen, säger kollektivregionrådet Tomas Eriksson (MP).

Pandemin kan påverka

Men det finns orosmoln inför 2022.

– Vi har respekt för att pandemin inte är över. Vi är ingen isolerad ö, det kan blossa upp en ny mutation. Men vi måste ändå basera budgeten på ett normalscenario, säger Irene Svenonius.

https://www.mitti.se/nyheter/oppositionen-blagrona-budgeten-leder-till-varsel/repuje!uT@sT49tBMEO@0IBqij8g/