Det var den 30 maj som skottlossning utbröt i ett bostadsområde i Hagalund. En 35-årig man blev skjuten och avled av sina skador. En av de mordmisstänka, den 19-årige skytten, blev därefter misshandlad av flera personer på platsen. De ska ha sparkat och stampat på hans huvud och kropp, i bevisningen finns bland annat filmer från vittnen.

Åklagaren yrkade på grov misshandel

19-åringen fördes till sjukhus med allvarliga skador, där han häktades för mordet på 35-åringen. Idag kom tingsrättens dom mot de två åtalade männen som gav sig på honom, med rubriceringen misshandel.

Enligt fallets åklagare Tomas Engman begicks misshandeln med uppsåt och hänsynslöshet. Han uppger för Mitt i att han inte alls delar tingsrättens resonemang kring rubriceringen misshandel.

- Skälen för grov misshandel borde trumfa i detta läge. Att det är flera personer mot en person som ligger ner och inte kan försvara sig, samt våld mot huvudet, är tydlig grov misshandel.  

De två åtalade har nekat till brottet. Det hävdar att de saknat uppsåt att skada 19-åringen.

Ålder beaktas i domen

Tingsrättens bedömning och rubricering av misshandel grundas på att misshandeln ej var planerad, inte föranledde allvarligare skador samt pågick under begränsad tid.  

Den ena mannen döms nu till tio månaders fängelse. Den andra mannen, vars ålder har tagits i beaktning, döms till en månads fängelse samt skyddstillsyn.

Misshandeln skedde med uppsåt enligt åklagaren

Åklagaren Tomas Engman medger att han inte är alldeles förvånad över utfallet, med tanke på att skadebilden inte är så pass allvarlig. 

- Skadebilden ska dock inte spela en sådan stor roll i detta fall att brottsrubriceringen ändras, då gärningsmännen enligt mig handlade i samförstånd och med uppsåt att skada brottsoffret. 

Om domen kommer överklagas uppger Tomas Engman är för tidigt att säga.