Det var i augusti 2021 som en 19-årig man hittades skjuten med ett skott i huvudet på en åker i Tillinge, strax utanför Enköping. Två män har medgivit att de kommit till platsen tillsammans med 19-åringen i bil. De skyller dock på varandra ner det gäller vem av dem som ska ha skjutit det dödande skottet.

– Det är klarlagt att någon av de tilltalade männen har dödat 19-åringen och tingsrätten har funnit att de båda har haft uppsåt till att denne skulle dödas. De döms därför envar för medhjälp till mord, säger rättens ordförande Nils Pålbrant.

Vid straffmätningen har hänsyn tagits till att den yngre av männen endast var 18 år vid gärningen samt att de båda lämnat uppgifter som inneburit att gärningen klarats upp.

Den yngre mannen visade polisen var mordvapnet hade gömts. Han döms till 6 års fängelse.

Den äldre av männen som döms för medhjälp är i dag 33 år. Han döms till 12 års fängelse. Utöver fängelse döms han även till utvisning.

Två andra friades

De två män som döms för medhjälp har också uppgett att de utfört mordet på uppdrag av en 35-årig man. Denne åtalades för anstiftan till mord. De har även uppgett att en 31-årig man på olika sätt har främjat gärningen och denne åtalades för medhjälp till mord. De personerna har helt förnekat att de haft något med mordet att göra. Tingsrätten har dock funnit att utpekandet inte är trovärdigt och menar att det inte heller stöds av annan bevisning på ett sådant sätt att det är ställt utom rimligt tvivel att de utpekade gjort sig skyldiga till anstiftan respektive medhjälp. Både 35-åringen och 31-åringen frias därför för dessa brott.

Skarpa patroner

Den 35-årige mannen döms däremot till fängelse i 6 månader för brott mot vapenlagen och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Dessa brott gäller innehav av skarpladdade patroner samt en fjärrutlösare för att kunna spränga bomber.

Motivet till mordet ska, enligt uppgift, ha varit att offret slarvat bort ett vapen, en automatkarbin, tillhörande 35-åringen.