Knarket. Nästan 2,4 kilo cannabis låg i väskan i ett källarförråd. Tabletterna låg i en hundbajspåse i ett sovrum. Foto: Polisens förundersökning

Två kilo cannabis gömdes i källare

Polisen hittade över två kilo cannabis i ett källarförråd i Granängsringen. Nu har en man dömts till fängelse för narkotikabrott.

  • Publicerad 05:10, 18 okt 2021

Över två kilo cannabis och nästan 200 narkotikaklassade tabletter hittades i en husrannsakan i Granängsringen en torsdagskväll i början av 2020.

Cannabisen fanns i en väska i ett källarförrådet och tabletterna i ett sovrum där de hittades i en hundbajspåse ovanpå en garderob.

En Tyresöbo greps samma dag.

Ett år i fängelse

Han har nu dömts av Nacka tingsrätt till ett år i fängelse för narkotikabrottet. Polisen fattade misstankar mot mannen efter spaning, enligt förundersökningen.

Tabletterna köpte mannen för sina sömnproblem, har han sagt i förhör.

Mannen påstod att hade fått väskan med cannabis av en kompis. Kamraten ska ha sagt att den innehöll ungefär ett kilo cannabis, enligt mannen som därför erkände narkotikabrott för den mängden liksom för tabletterna.

Överklagade inte

Tingsrätten anser att mannens berättelse ger ett tillrättalagt intryck, men att det inte finns uppgifter i utredningen som talar emot den.

Tingsrätten menar att mannen måste ha förstått "att det fanns en hög sannolikhet för att kamratens uppgift om mängden cannabis inte var exakt", som det står i domen och dömde därför honom för hela mängden cannabis.

Stor ökning av narkotikabrott i Tyresö

Mannen har tidigare dömts för narkotikabrott, senast i norsk domstol. Han väntade på att avtjäna det fängelsestraffet när polisen gjorde husrannsakan i Granängsringen.

Nacka tingsrätts dom överklagades inte utan vann laga kraft i slutet av september.

Fler nya narkotikadomar

Mitt i Tyresö har nyligen skrivit om andra narkotikadomar. En Tyresöbo dömdes till över 2 år i fängelse för grovt narkotikabrott efter att en väska med 7 kilo hasch hittades vid ett skjul på hans släktingars tomt i Tyresö. Hovrätten slog nyligen fast domen.

Hovrätten ändrade efter sommaren domen för en annan Tyresöbo och dömde honom till över 3 år i fängelse för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott efter att ha varit inblandad i ett köp av 20 000 tabletter tramadol.

Stor ökning av narkotikabrott

Inte någon gång på 25 år har antalet anmälda narkotikabrott i Tyresö legat så högt som förra året.

Skulle det fortsätta i samma anmälningstakt som hittills i år – sett till snitt per månad – skulle antalet anmälningar år 2021 landa högre än år 2020, som Mitt i skrev om för ett par veckor sedan.

Det baseras på statistik fram till 16 september. Då hade totalt 570 narkotikabrott polisanmälts under året. De flesta av dem rörde innehav.

Visa merVisa mindre