700 platser ekar tomma i Botkyrkas förskolor – och fler förväntas det bli med ett sjunkande elevantal över de kommande åren.

För att få bukt med det har kommunens tjänstemän föreslagit att lägga ned två förskolor: Bikupan i Tullinge med 33 barn och Skogsbackskolans förskola i Storvreten med 53 barn. De stänger i så fall till sommaren.

– Det handlar om att barnantalet har sjunkit kraftigt och det finns extra många tomma platser i Tumba och Tullinge. Vi ser också att denna minskning kommer att fortsätta, säger Sara Dahl, verksamhetschef för förskolan vid Botkyrka kommun.

Fler nedläggningar kan bli aktuellt

Beslut i frågan förväntas klubbas i april när utbildningsnämnden sammanträder. Inför det kommer samråd med berörda vårdnadshavare att hållas där man samlar åsikter och röster. Även personal på de berörda förskolorna ska också tas i beaktning, lovar nämndens ordförande Willy Viitala (M).

Willy Viitala (M), ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka.

Willy Viitala (M), ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka.

Emilia Öije Bergqvist

– Inget är beslutat. Förslaget tittar på vilka förutsättningar som är den bästa vägen framåt, men det måste ske i samråd med föräldrar, personal och den politiska oppositionen, säger han.

Det kan bli aktuellt att lägga ned eller slå samman fler förskolor, även utanför Tullinge och Tumba. Just nu pågår en översyn av nyttjandet av alla kommunens lokaler, men än så länge har kommunens politiker eller tjänstemän inte landat i något beslut. En befolkningsprognos väntas också landa inom kort, som också spelar in.

– Det handlar inte om att fylla alla lediga platser. Vi måste ha luft i systemet på några hundra platser i beredskap ifall det blir nedläggning av friskolor. Men pengar ska inte sticka i väg på saker som hade kunnat läggas på att utveckla den pedagogiska verksamheten, säger Willy Viitala.

Två förskolor blir fulltaliga

Totalt berörs nästan 86 barn av de hotande nedläggningarna. Barnen på Bikupan är tänk att flyttas till Sörgårdens förskola och barnen på Skogsbackskolans förskola till Opalen. Ingen personal sägs upp, utan de följer med i flytten.

Resultatet blir att Sörgården och Opalen blir fulltaliga.

Om förslaget går igenom försäkrar Sara Dahl att en övergång till de nya förskolorna ska gå smidigt till. Bland annat skulle barngrupperna besöka de nya förskolorna och vårdnadshavare skulle också bjudas in. Ambitionen är att flytta barnen i sina nuvarande grupper med sina pedagoger.

– Det viktigaste för oss är att processen sker nära familjerna som berörs så att den blir så trygg som möjligt. Vår erfarenhet av tidigare övergångar är att det kan upplevas svårare i början men att det har blivit väldigt bra, säger Sara Dahl.