Det var sent på kvällen den 4 augusti i fjol som polis larmades till Handen efter att två män skottskadats i en bil. Den ena, en man i 20-årsåldern från Bredäng, avled senare under natten av sina skador. Han ska träffats av fyra kulor medan den andre mannen sköts med en kula i låret.

Nu åtalas flera av de som varit häktade för sin inblandning i dödsskjutningen, en man i 30-årsåldern från Haninge och två 16-åriga pojkar från en annan ort.

Den ena 16-åringen åtalas för mord och försök till mord. Enligt åtalet ska han ha använt minst två pistoler för att avlossa flera skott både mot och in i det fordon som offren befann sig i.

Den andra 16-åringen ska bland annat ha hjälpt till att ordna skjuts till en lägenhet i Handen samt försett den andra pojken med vapen och mobiltelefon. Han ska även ha hjälpt till att lura offret till Handen samt instruerat gärningsmännen. Han åtalas nu för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Han åtalas även för grovt vapenbrott på en annan ort under augusti månad.

Så sent som maj i fjol dömdes pojken till ungdomsvård för misshandel och utpressning.

Förnekar brott

Mannen i 30-årsåldern åtalas även han för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. Enligt stämningsansökan ska han ha lånat ut sin lägenhet i Handen under dagarna kring mordet för att gärningsmännen skulle använda den för förvaring, förberedelser och som "tryckarlägenhet" efter gärningen.

Han åtalas även för grovt vapenbrott under samma period som mordet ägde rum. Mannen är sedan tidigare dömd för narkotikabrott.

Enligt kammaråklagare Thobias Vilhelmsson finns det ingen tidigare koppling mellan pojkarna och mannen.

– Det påstås från min sida att det har en anknytning till den pågående gängkonflikten i Stockholm, säger han om motivet.

Han vill inte kommentera motivet eller de åtalades eventuella gängkopplingar ytterligare.

– Man har haft flera olika delar i brottsplanen, säger han.

Enligt honom finns det ingen ytterligare misstänkt i nuläget.

Samtliga förnekar brott. Den 9 april påbörjas rättegången i Södertörns tingsrätt.