Elov "Loffe" Bråtfors föddes i oktober 1936. 27 år senare, 1963, slog han upp portarna till "Loffes grill" mitt i centrala Stuvsta.

Det var här den riksberömda rätten tunnbrödsrulle serverades för första gången. Många vallfärdade till grillen genom åren.

– Många kommer och berättar om sina problem. Då får man försöka hjälpa till och lösa dem, sade Loffe Bråtfors när Mitt i var på besök inför hans pension 2016.

Loffe berättade då att den klassiska tunnbrödsrullen med korv och potatismos gärna också ska serveras med bostongurka.

– Räksallad och allt påhitt kom senare, sade han.

I dag korar tunnbrödsrulle-experter varje år landets bästa tunnbrödsrullar, en titel som flera gånger har gått till Brogrillen.

Får hyllningsrulle

Beskedet om Loffes död tidigare i sommar var desto dystrare för Faruk Yildiz, som driver den omtyckta grillen i Bro centrum.

– Det var sorgligt. Han har gjort ett guldjobb, säger han.

För att hylla den framlidne snabbmatspionjären har Brogrillen valt att lansera en särskild rulle, uppkallad efter Loffe. Den blir av klassiskt snitt, i stil med Loffes eget original. Tio kronor från varje såld hyllningsrulle skänks till välgörande ändamål, berättar Faruk.

Faruk Yildiz tycker att det är sorgligt att Elov "Loffe" Bråtfors har gått bort. "Det gjorde ont i hjärtat", säger han om beskedet.

Faruk Yildiz tycker att det är sorgligt att Elov "Loffe" Bråtfors har gått bort. "Det gjorde ont i hjärtat", säger han om beskedet.

Malin Lövkvist

Han understryker hur betydelsefull Loffes skapelse har varit för svensk matkultur – och det fortsätter den att vara. På Facebook har gruppen Tunnbrödsrullens vänner över 28 000 medlemmar.

Själv fick Faruk aldrig nöjet att träffa sin förebild.

– Jag ville gärna träffa honom, men allt går inte som man vill. Korven är lång, men livet är kort.

Hedersutnämning

Inte heller grundaren till sällskapet Tunnbrödsrullens vänner, Håkan Söder, hann träffa idolen.

– Men 2019 satte vi upp ett plakat på samma plats hans gamla grillkiosk stod. Det var hans hedersbetygelse för tunnbrödsrullen, säger han.

"På denna plats stod Loffes grillkiosk där Elov 'Loffe' Bråtfors, 1965, uppfann tunnbrödsrullen", lyder texten.

Loffes arv lever inte bara vidare bland gatukök landet över. Sedan ett par år tillbaka har hans grill förevigats i Långsjöparken i Snättringe.

Loffes grill lever vidare i Långsjöparken.

Loffes grill lever vidare i Långsjöparken.

Sacharias Källdén