Tumba

Utanför en av lektionssalarna på Tumba gymnasium står ett gäng tjejer och försöker kika in förbi ett skynke som vaktmästare Alexander Edvardsson har satt upp.

– Är ni nyfikna? frågar han.

Det är egentligen ingen hemlighet som försiggår där inne. Ryktet har både nått media och skolans elever om att Tumba gymnasium startar en e-sportslinje till hösten och Alexander Edvardsson och Joakim "IT-Jocke" Söderberg är de som har ansvaret att se till att den tekniska biten är klar inför programstart.

Datorernas komponenter, skärmar, möss, tangentbord, stolar. Ja, till och med musmattan har Joakim Söderberg och Alexander Edvardsson ansvarat för att se till att det blir rätt "gaming"-känsla.

Datorernas komponenter, skärmar, möss, tangentbord, stolar. Ja, till och med musmattan har Joakim Söderberg och Alexander Edvardsson ansvarat för att se till att det blir rätt "gaming"-känsla.

Albin Tingstedt

16,7 miljoner olika färgkombinationer

I salen sitter 16 bordsplatser och en lärarkateder. På åtta av platserna har Alexander och IT-Jocke monterat upp kompletta spelstationer med "värstingdatorer" som kan blinka i 16,7 miljoner olika färgkombinationer. Datorer som de själva har monterat ihop på uppdrag av skolan.

– Man är lite av en nörd själv så att släppa tyglarna på det här sättet är lite av en dröm som går i uppfyllelse, säger Alexander Edvardsson som skulle säga att de nya speldatorerna är nästan lika grymma som hans egen där hemma.

Till hösten ska Tumba gymnasium kunna erbjuda specialinriktningar inom spelen Cs:go, Rocket league och Dota 2, spel som erkänts som officiella träningsgrenar av svenska e-sportsförbundet, och inte minst Botkyrka kommun som var den första kommun i landet att erkänna e-sport som en idrott. Det innebär att lokala e-sportsföreningar kan söka stöd på samma grund som exempelvis ett fotbollslag.

Och söktrycket på den kommande utbildningen är högt. 82 ungdomar brottas om utbildningens 16 platser.

"Inte våldsbejakande bara för att man spelar"

I dagsläget finns det inga certifierade lärare inom disciplinen e-sport. För att lösa den biten tar skolan hjälp av företaget Area academy som bland annat åtar sig att utbildar e-sportslärare. Enligt de biträdande rektorerna David Månsson och Andreas Hammarstedt råder det inga tvivel om att de kommer hinna få lärare på plats till skolstart.

– Sen är det viktigt att komma ihåg att de inte bara kommer sitta spelen. På en vecka kommer de sitta två timmar spelande, en halvtimme för att diskutera strategi och en halvtimme åt välmående, säger David Månsson.

– Vår främsta uppgift är att eleverna ska ta en gymnasieexamen, att de ska klara sina studier och orka träna på elitnivå, tillägger Andreas Hammarstedt.

De biträdande rektorerna David Månsson och Anderas Hammarstedt kommer vara ansvariga för den nya inriktningen.

De biträdande rektorerna David Månsson och Anderas Hammarstedt kommer vara ansvariga för den nya inriktningen.

Albin Tingstedt

Hur tänker ni kring diskussionen om våld i datorspel?

– Det är klart att det finns en moralisk aspekt på de här spelen. Men min erfarenhet är att ungdomarna är mer intresserade av regler, taktik och teamwork. De hade lika gärna kunnat kasta bollar på varandra i spelet – vapnen är inte det viktiga. Man är inte våldsbejakande bara för att man spelar spel, lika lite som hemvärnsgubbar går hem och skjuter folk, säger Andreas Hammarstedt.

– Jag tycker inte att det är upp till oss att styra vilka spel som finns med i ett e-sportsförbund eller vilka spel som är populära. För oss handlar det snarare om att anpassa oss efter hur verkligheten ser ut, säger David Månsson.

Botkyrka erkänner e-sport som sport

Botkyrka kommun går före Riksidrottsförbundet och erkänner elektronisk sport (e-sport), vilket möjliggör för e-sportsföreningar att söka stöd och utvecklas på samma villkor som andra idrottsföreningar i kommunen.

– Vi uppskattar att Botkyrka kommun skapar samma förutsättningar för e-sport som för övrig idrott och att de vänt sig till oss i processen för att säkerställa så e-sportsföreningar kan ta del av stödet, säger Sammi Kaidi, interimsordförande för Svenska E-sportförbundet, i ett uttalande.