Kontraster. Linus Höglund njuter av lugnet i Tullinge och utsikten över Tullingesjön. Det senaste året har bjudit på både USA-resor och hårt plugg. Foto: Sacharias Källdén

Tullingesonen passerar 130 miljoner lyssningar

Han pluggade och gjorde musik på nätterna. När han väl tog examen och skulle ut och spela kom coronan i vägen. Under tiden har Tullingesonen Hoglands musik passerat över 130 miljoner lyssningar.

  • Publicerad 15:41, 18 okt 2020

Vi spelade i Philadelphia. Sedan var det direkt tillbaka till föreläsning i Växjö.

Det har vandrat framgångsrika musiker och artister på Tullinges gator och stigar förr. Låtskrivaren, tillika Abbas manager, Stikkan Andersson bodde i Tullinge ett tag, Laleh likaså. Och framlidne demonproducenten Denniz Pop är uppväxt här. Han sålde bland annat t-shirts på frisörsalongen Adam & Eva i Tullinge centrum. Det var innan han gjorde Ace of Base stora och lärde upp Max Martin.

"Folk sjunger med på fest"

Nu gör nya musiker entré – men utan större medial uppmärksamhet. Trots 134 miljoner lyssningar på Spotify finns knappt ett tecken skrivit om Linus Höglund – eller Hogland som Tullingesonen heter som artist.

– Men jag hör min musik i affärer och på gym. Och jag har sett folk sjunga med i texterna på fester. Då vet de inte att den som gjort låten finns i samma rum, säger han med ett leende.

Spelat in i Los Angeles

Kanske är en ändring på väg. Nu satsar Hogland fullt ut på musiken. Den 23 oktober släpper Tullingesonen sin nya singel Scars med artisten Wiktoria på sång. När Mitt i träffar honom i Tullinge kommer han från låtens videoinspelning.

– Jag har skrivit Scars tillsammans med tre amerikanska låtskrivare i Los Angeles. En av dem är Nick Furlong som sjunger på Aviciis "The Nights".

Platina. Hoglands hitsingel "Letting Go" har nu sålt platina. Det betyder dubbelt guld. Foto: Asta Briggman

"Det var perfekt att växa upp i Tullinge. Det är skönt att komma tillbaka och hänga med grabbarna. Alla tar ner varandra på jorden." Foto: Sacharias Källdén

Ny studio. Hogland i studio i Beverly Hills i Los Angeles för att göra musik. Foto: Ryan Warner

Detta var för cirka ett år sedan. Då läste Linus Höglund fortfarande ekonomi på Linnéuniversitet. Trots att han blivit kontrakterad av internationella stjärnan Kygos management fullföljde han sina studier.

– Jag pluggade på dagarna och gjorde musik på nätterna. Det blev fyra till fem timmars sömn per natt. Nu är det skönt att kunna satsa fullt ut.

Kasten under studietiden kunde vara tvära.

– Jag fick spela innan Kygo på Café Opera och ett dygn senare uppträdde vi i Philadelphia. Sedan från det direkt tillbaka till föreläsningssalen i Växjö.

Planerna slogs omkull

Flest Spotifyspelningar har Hogland just nu i Sverige, Tyskland och USA. I somras var det tänkt att han skulle göra sin första festivalspelning och troligen utlandsspelningar. Men coronan och publikbegränsningar slog omkull allt.

– En chock. När jag väl skulle ta tag i allt så händer detta.

Började på lek i Tullinge

Det som nu är ett yrke började dock på lek hemma i familjens hus i Tullinge Skog.

– Jag var väl 13-14 år och såg en video på Youtube där Avicii visade hur han gjorde musik i ett program. Jag fick tag på programmet och istället för att spela tv-spel som jag gjorde innan så började jag göra musik. Jag är i stort sett självlärd.

Du kommer inte från en musikfamilj?

– Nej, jag tror inte ens det finns någon musiker i släkten. Alla undrar var detta kommer ifrån. I min familj är alla sportiga.

Timmarna på Brantbrink för att spela fotboll och hockey har varit många för Linus. Han tror att han tagit en del erfarenheter från idrotten in i både studierna och musiken.

– Inställningen att ge hundra. Göra sitt bästa och bara kötta på.

På grund av coronan är ännu inga spelningar i sikte.

– Det är bara att låsa in sig i studion och jobba fram nya låtar. Göra det ännu bättre och bygga ett varumärke. Jag strävar inte efter något kändisskap, men jag vill växa som artist och få fler lyssnare. Jag tycker ju att musiken är bra.

Doldis. Han har 130 miljoner lyssningar på Spotify. Men i Tullinge är Hogland okänd för de flesta. Foto: Sacharias Källdén

Släpper ny musik 23 oktober

Namn: Linus Höglund.

Ålder: 23 år.

Uppväxt: Tullinge Skog.

Yrke: House-artist under namnet Hogland.

Aktuell med: Nya singeln Scars som kommer 23 oktober.

Familj: Mamma Maria, pappa Pierre och storasyster Malin.

Tullingefavoriter: Brantbrinks IP, Stendalsbadet och Tullinge Skog.

Visa merVisa mindre