Det är tuffa tider – för en del, sjöng Gyllene tider. Spaltmeter har skrivits om inflationen, stigande räntor, råvarupriser och krögare som har det kärvt.

Men i Vasastan har minst ett tiotal nya krogar öppnat det senaste året.

Krögarna Max Westerlund Inazawa 31, John Forsell, 32, och Lars Brennwald, 28, vill att Miyakidori ska kännas som ett förlängt vardagsrum. "De ska känna sig hemma. Det ska inte kännas lyxigt".

Krögarna Max Westerlund Inazawa 31, John Forsell, 32, och Lars Brennwald, 28, vill att Miyakidori ska kännas som ett förlängt vardagsrum. "De ska känna sig hemma. Det ska inte kännas lyxigt".

Pekka Pääkkö

Miyakidori

Den japanska matbaren på Upplandsgatan öppnade för sju månader sedan och har haft fullsatt sedan dess. De tre krögarna Lars Brennwald, Max Westerlund Inazawa och John Forsell har jobbat på finkrogar som Frantzén, Adam/Albin, Rolfs kök och AG.

Att det blev Vasastan beror främst på att det var en bra lokal för kolgrill.

– Vasastan är fint och de som bor här kanske oftare går ut och äter. Men den stora utmaningen är hur lokalen måste anpassas efter matlagning över öppen eld, säger Lars Brennwald.

Namnet fick de ärva av en krögare i Kawasaki där Max har jobbat.

– Det känns stort. Grunden till vår grillsås kommer från restaurangen i Japan och är över 60 år gammal.

Menyn bygger mycket på grillspetten som kompletteras med de många smårätterna.

– Man fyller bordet med allt möjligt. Vi kör med mer och mindre exklusiva rätter, så det är högt och lågt. Man kan sitta i baren och käka några spett och ta en öl eller få en mer kulinarisk upplevelse.

– Vi räknar på allt vi använder och anpassar oss. Vi jobbar med bra råvaror, det känns som att gästerna förstår det.

Bord har fått flera goda krogrecensioner på kort tid.

Bord har fått flera goda krogrecensioner på kort tid.

Bord

Bord

Bord på Roslagsgatan öppnade för tre månader sedan.

– Jag har planerat det här i mellan två och fyra år. Tajmingen kan man inte styra. Sedan kan man kaxigt säga att om man har en bra produkt har man fullt ändå. Vi har fullt, så jag är glad! säger krögaren och kocken Joel Aronsson.

– Vi är inriktade på bistronomi, man jobbar med de bästa råvarorna när det kommer till mat och vin, men gör det mer tillgängligt för folk. Ingen avsmakningsmeny utan à la carte.

Joel bor själv längre ner på Roslagsgatan.

– Det är en fantastiskt fin gata. Lokalen också, för vi har en vedugn. Vi bakar baguetter på förmiddagarna och gratinerar havskräftor på eftermiddagarna.

– I pris ligger vi väl strax över mellanklass upp emot lite dyrare. Det är för att vi vill jobba med en viss typ av råvaror. Vi är en liten restaurang och kan ta ganska snabba svängar om man skulle märka att det inte fungerar.

Krögarna bakom Dashi är Harry Jordås och Nathan Turley.

Krögarna bakom Dashi är Harry Jordås och Nathan Turley.

Dashi

Dashi

Efter två pop up-restauranger flyttade Dashi in på Rådmansgatan. Under pandemin bestämde sig krögarna och kockarna Harry Jordås och Nathan Turley för att det var dags att öppna eget eller lägga av.

Den japanska restaurangen med 16 platser har bland annat en avsmakningsmeny för strax under tusenlappen.

– I Vasastan finns en matglad, påläst publik med goda ekonomiska förutsättningar och ett stort intresse för mat och dryck, säger Harry Jordås.

– Vi har haft ett riktigt bra första år. Det är kul att se att folk är nöjda och att vi har många återkommande gäster. Det känns som att det är lite av ett generationsskifte där vi har flera unga krögare som öppnat nytt. Om du kollar på till exempel Bord, Triton, Dashi och Miyakodori så har alla tidigare jobbat på några av Stockholms bästa restauranger. Jag tror det är ett naturligt generationsskifte när många restauranger har blivit hårt drabbade under pandemin.

Dubbel dubbel öppnade när coronapandemin officiellt tog slut. "Vår restaurang är gjord för att dela på mat i ett sällskap. Det är bra att folk kan sitta bredvid varandra när man ska dela på maten", säger marknadschefen Matthias Sjödin.

Dubbel dubbel öppnade när coronapandemin officiellt tog slut. "Vår restaurang är gjord för att dela på mat i ett sällskap. Det är bra att folk kan sitta bredvid varandra när man ska dela på maten", säger marknadschefen Matthias Sjödin.

Dubbel dubbel

Dubbel dubbel

För ett år sedan slog Dubbel dubbel upp dörrarna på Norra Stationsgatan, inte bara för att marknadschefen Matthias Sjödin själv bor där sedan 20 år.

– Vasastan är Stockholms bästa område och väldigt centralt. Hagastaden är ju ett helt nytt område med en annan typ av utmaningar och det öppnar nya krogar hela tiden. Vi ville ha ett område där det pulserar och finns en intressant framtid. Massa nya kontor flyttar dit, Nya Karolinska, men det är lite tufft just nu i och med att det är en byggarbetsplats, säger han.

– Vi ligger enligt plan och det snurrar på som som vi räknat. Sedan har råvarukostnaderna stuckit iväg, det är enorma skillnader jämfört med för ett år sen.

– Våra menyer är uppbyggda på att man är minst två, vilket gör att vi kan erbjuda bra priser. Det kan underlätta i dessa tider.