En prognos som lovar mer kyla och snö har tänt hoppet hos stans längdskidåkare. Men trots gynnsamma förutsättningar får de vänta på skidspåren.

Idrottsförvaltningen i Stockholm meddelar att de inte kommer spåra någon av sina slingor före 24 januari. Även skidspår omfattas nämligen av den nedstängning av kommunala anläggningar i Stockholm som gäller tills dess, och som ska hindra smittspridning.

– Jag förstår verkligen att folk är besvikna. Jag är själv en friluftsmänniska. Men så här ser restriktionerna ut, säger Petra Sundström, handläggare i friluftsfrågor på idrottsförvaltningen i Stockholm.

Ingen bunkring av konstsnö

Vid anläggningen i Ågesta, söder om Farsta, finns möjlighet att utnyttja kylan och bunkra upp konstsnö till den dag restriktionerna hävs. Men inte heller detta kommer att göras, meddelar idrottsförvaltningen.

– Vi kommer kanske att testköra anläggningen men inte tillverka snö och lägga på hög. Vi vill inte göra det i det här ovissa läget när vi inte vet om restriktionerna kommer att förlängas, säger Petra Sundström.

Många är kritiska

Beskedet om den uteblivna konstsnön har fått många skidåkare att gå i taket.

”Makalöst bisarrt beslut”, skriver en följare i gruppen Ågesta utegym och motionsspår.

”Det här är ju inte klokt. Ok, då tar jag mina tre kids och drar till Mall of Scandinavia i stället,” skriver en annan.

”I ett skidspår går det bra att hålla avstånd och det är dessutom utomhus. Det går att åka längdskidor smittsäkert!”, påpekar en tredje.

Mitt i Söderort passar synpunkten vidare till Petra Sundström på idrottsförvaltningen.

Är det rimligt att just skidspår omfattas av nedstängningen?

– Det handlar om att det samlas mycket folk på parkeringar och där man sätter på sig skidorna. Skulle det komma natursnö kan vi inte hindra folk att spåra själva. Men vi får inte locka dit folk.

Hur lång startsträcka har ni för att få till spår i Ågesta den dag restriktionerna hävs?

– Är det riktigt gynnsamma förutsättningar med många minusgrader kan vi få till spår på en vecka.