I centrala Stockholm var priserna på bostadsrätter oförändrade medan de ökade med två procent i StorStockholm.

På årsbasis har det dock gått som tåget.

12 procents ökning i centrala Stockholm, 7 procents ökning i Stor-Stockholm, samtidigt som villapriserna i Stor-Stockholm ökat med 10 procent det senaste året.

Mellanår volymmässigt

Antalet sålda bostäder i Sverige under årets första kvartal var lägre än 2021 men högre än 2020. – Summerar vi första kvartalet kan vi konstatera att det såldes cirka 32 400 bostadsrätter och närmare 12 000 villor, vilket sammanlagt är tre procent färre än förra året, men tio procent fler än 2020, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

https://www.mitti.se/bostad/rekordstora-skillnader-mellan-utgangs-och-slutpris-i-stockholm/repvbo!9SAtVr7wwvGZvmW6BxSQ/

Rysslandskriget påverkar inte – än

Enligt Mäklarsamfundet har de höjda el- och bensinpriserna och den minskade köpkraften på grund av inflationen, samt stigande räntor, ännu inte fått effekt på prisutvecklingen.

– Att utbudet på framför allt villor, men även större bostadsrätter är så lågt är en starkt bidragande orsak till det, säger Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamfundet.

Han får medhåll av Erik Wikander, vice-vd för Svensk Fastighetsförmedling.

– Kombinationen krig, ökad inflation, ränteoro och svag börsutveckling har inte påverkat bostadsmarknaden på ett märkbart sätt i mars. Tvärtom går priserna upp och trenden från januari och februari fortsätter. Efterfrågan på att köpa nytt och större är fortsatt högre än utbudet, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/da-stors-vi-mest-av-vara-grannar/repvcx!AIHMmI5TqoFertE4FXzCfQ/