Bristen på fotbollsplaner och idrottshallar i Vasastan är påtaglig. När stadsbyggnadsnämnden förra veckan röstade om detaljplanen för den nya stadsdelen lade C fram ett förslag: Att den planerade fotbollsplanen för sju spelare skulle förstoras till elva.

– Tyvärr fick vi bara med oss KD, övriga partier röstade nej, säger Karin Ernlund (C) stadsbyggnadsnämndens vice ordförande.

Fotbollsplanen ska ligga framför den planerade skolgården vid Wenner-Gren center. I skolbyggnaden ska det finnas en fullstor idrottshall.

Möjligheten att förstora fotbollsplanen har utretts under planeringen av östra Hagastaden. Då kom stadsbyggnadskontoret fram till att det inte får plats, säger ordföranden Jan Valeskog (S).

– De som lägger förslaget samma dag som vi ska rösta om det har suttit i majoritet i fyra år. Det är i min värld helt oseriöst.

”Blir fantastiskt”

Ytterligare en idrottshall, driven­ av KFUM, ska byggas i västra Hagastaden.

– Vi drev igenom idrottshallen vid Torsplan. Det behövs verkligen fullstora idrottshallar för alla som är engagerade i idrotten. Det här kommer att bli fantastiskt, även med en 7-spelsplan.

Att förslaget lades fram under omröstningen beror på att den färdiga detaljplanen först nu låg på bordet, menar Centerpartiet.

Innan byggarbetena kan påbörjas måste detaljplanen godkännas i fullmäktige.

Stadsbyggnadsnämndens vice ordförande Karin Ernlund (C).

Stadsbyggnadsnämndens vice ordförande Karin Ernlund (C).

Henrik Juhlin

– Det är ett komplicerat område där mycket ska få plats. Men det är ingen hemlighet att jag drivit på den här frågan och vi kommer att fortsätta driva den, säger Karin Ernlund.

Som alternativ vill hon att fotbollsplanen i Bellevue förstoras.

– Där är M, C, L och KD överens. Det behövs verkligen en fullstor plan på Norrmalm. Stora delar av Norrmalm är gamla stadsdelar. Nu har vi möjlighet att göra rätt från början.

Jan Valeskog säger att Nationalstadsparken är ett känsligt område med hård lagstiftning om vad som är tillåtet.

Jan Valeskog (S), borgarråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Jan Valeskog (S), borgarråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

LIESELOTTE VAN DER MEIJS

– Vi tycker också att det hade varit toppen med en 11-spelsplan i Bellevueparken, men jag tror inte att det är realistiskt. Vi försökte själva för några år sedan.

– Vi har lovat en ersättningsplan på Kungsholmen för den som försvinner i Stadshagen. Det som varit Norrmalm och Vasastans problem är idrottshallar, och