Det är aningen försenat som blåsorkestern blåser ut ljusen på tårtan. EMP som står för Enskede Musikpojkar bildades nämligen 1953. Men hur som helst vankas nu jubileumskonsert på Teater Reflex.

EMP är sprungen ur de skolorkestrar som fanns på skolorna runt om i Hammarby-Skarpnäck och Enskede. Skolorkestrarna deltog under 1940- och 50-talet vid flera stora tillställningar.

Medverkade i storfilm

Vid Gustav V:s 90-årsdag spelade Skarpnäcks gossorkester från Skarpnäcks skola vid Stockholms slott. På 1950-talet spelade musikanter från skolorkestrarna årligen på ett lastbilsflak när ett luciatåg arrangerat av Stockholmstidningen gick genom stadens gator.

Och i en tidning som EMP gav ut berättade skolorkestrarnas ledare Harry Lundahl om när de medverkade i en storfilm med Alice Babs.

– Bland de mer notabla framträdanden kan nämnas grabbarnas medverkan i filmen "Swing it magistern". Det var en av de bästa stunderna grabbarna varit med om. Ledigt från plugget en hel vecka, äta på restaurant varje dag, och därtill bra betalt, sa han.

Årligen under 50-talet åkte pojkar från skolorkestrarna till ett gymnastläger i Malmköping för att spela.

Årligen under 50-talet åkte pojkar från skolorkestrarna till ett gymnastläger i Malmköping för att spela.

Okänd/EMPorkestern

Harry Lundahl hade bakgrund som militärmusiker. Bo Juhlin som gick på Enskedefältets folkskola och som ska hoppa in på EMP-orkesterns jubileumskonsert minns sitt första möte med honom. Ett par veckor efter att han börjat första klass kallades han till aulan där Harry Lundahl väntade. Att själv välja instrument var det inte fråga om.

– Han tittade på mina läppar och sa "Hörrudu tubaist", och i samma stund fick jag med mig en tuba i ett fodral nästan lika stort som jag var. Den här jäkla tuban har jag nu spelat i 70 år och den har nu tagit mig jorden runt, säger Bo Juhlin som gjort karriär som musiker.

Nya tider

Själva EMP var en fortsättning för musikanter som gått ut folkskolan och som fortsatte på fritiden. Efter upplösningen på 60-talet återstartades orkestern 2007 med gossar som nu blivit betydligt äldre. Då och då slutar musikanter med ålderns rätt. Andra tillkommer.

I EMP-orkestern ingår i dag inte bara gossar utan också några gussar, det vill säga flickor, som sedan länge lämnat skolåldern.

– Att det var gossorkestrar på 50-talet är ju en sak. Vi vill ju ha musikanter och kvinnorna som är med är minst lika bra om inte bättre, säger Ingemar Björklund som spelar altsaxofon.

Varje torsdagskväll repar de i Skarpnäcks skola i Kärrtorp, där de också framträder vid skolstart och skolavslutningar. Nu ser orkestern fram emot jubileumskonserten.

– Jag avrundar med ett citat från en annan orkester, "Publikens ovationer vår belöning, så när som på några kronor", säger Ingemar Björklund.